Wednesday, October 6, 2010

Pakcik oo00o Pakcik............

"Pak cik, Pak cik pernah pakai tak pen neh??" AZ.
"Tak pernah p0n." Pakcik......lantas ku teruskan......
"Haaa..pakcik meh saya ajar macam mana nak gune pen neh" semangat abeslaaaa......terang tuh, terang neh........dah abes!
"Cuba Pakcik gunakan pen neh, macam saya buat tadi....kalau salah nanti saya gtaw.." AZ
"Pak cik dah lupa laaa............................Dr. tolong cucuk saya lah.."

Lorhhhhh~ tadi pakcik angguk-angguk macam paham abes......

wawawawawawa~ saya bukan doktor yee pakcik.....akhirnya, memang kne tolong cucukkan!

Sedang sibuk mencucuk...
"Cik ubat PSY pakcik neh da ade? Dr. baru order td.." SN bertanya..
"Ada kee?? Tadi saya tengok tak de lagi. Nanti saya cek yeee.."AZ
Dalam hati....Nape pakcik neh de ubat PSY?? Cam w0ritee jee neh......mungkinkah pakcik ini berbahaya?? Bingungggg

5 minit kemudian....Jivan (rakan sekerjaku) datang bersama-sama ubat PSY pakcik tersebut...

"Pakcik ubat neh pakcik amek separuh biji jeee bila pakcik rasa sedih sangat ke, murung sgt kee,tertekan lah....." aduyai~ neh lah kali pertama aku meng'dispenss' PSY.....camne nak terangkan nehhh~ Need improvement!! ACTION!!

"Pakcik memang rasa nak bercerai jeeeee sekarang neh! Pakcik dah tak tahan ngan bini pakcik. Kalau pakcik taw dia tuh macam tuh, memang pakcik takkan kawen ngan die!!"

Akhirnya terkeluar juga.....................Sangat kesian...sementara menunggu Jivan sampai tadi, sempatlah aku menelaah clinical notes pakcik tersebut........

[Ptn being hit, pushed, slapped by his wife.]
[married with new wife 3 years ago]
[had a daughter age 2 yo]
[really wants attention from children but being opposed by his new wife]

[Banyak lagi sebenarnya...]

Tersentak gaks laaa...ingat dalam cerekarama je..rupa-rupanya.................depan mata pun dah jumpa....Astaghfirullahal'azimm.....

"Isteri pakcik tuh, suka sepak terajang pakcik. Pakcik sedih sangat. Pakcik nak jumpa anak-anak dia tak bagi. Kalau pakcik tak de anak memang pakcik dah ceraikan dah pompuan tuh!!"

"Isteri pakcik bape tahun?" high in curiousity....

"tyme kawen dulu 24 tahun"

"Wow!! hebatlah pakcik nehhhh!! Dapat bini muda! Sama umur macam saya!!" wawawawawaw~
ngengggg aku neh........monolog sudah laaaaa..........

"Dulu memang rasa cam hebat, tapi sekarang neh...menyesal tak sudah!" pakcik tu gegas menjawab.....

"hmmmm........Pekata pakcik try baca ayat 1-5 Surah Taha.....Ayat-ayat neh lah yang dapat lembutkan hati Saidina Umar untuk masuk Islam" teruslah dibacakan ayat-ayat itu ....

"Pakcik tahu ayat tuh...Juzu' berapa ye??

alamak.....tertelan air liur jap...."Saya tak pasti lah pakcik...tapi surah ke 20 laa..."

"Juzu' ke berapa??" tanya lagi.......teruslah jawab...tak tahu............malangnya, dia bertanya lagi, "Juzu' ke berapa??" Aigooo0o0o~

"Pakcik, pakcik..buka je Quran tuh, cuba cari surah ke 20..ayat satu sampai lima....."

"yelaaa...Juzu' ke berapa??"
Aku yang naik confuseee~

Astaghfirullahal'azim......Kahwin ngan bini muda taw plakss....walaupun dah 67 tahun tak tahu lagi.....Perlukah tahu juzu' Surah Taha tersebutttt?????? Bingungggg~

Rasa terkilan jee bila meninggalkan pakcik tersebut.......ke aku yang fikir bukan-bukan?? ntah laa...tapi aku tak mahu jadi begitu....minta dijauhkan...

"Allahumma a'inni 'ala zikrika, wa syukrika, wahusni 'ibadatik"
ameeeeennnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn

Bezanya dia dan kita,,=)

w0oo0o h0o0o0~ lamanya bl0g ini tidak dijenguk, apatah lagi di'update'!

Sedar tak sedar, da sebulan rupanya...."Hell0oo, Pharmacy. Saya 'Atikah, ada pape yang boleh saya bantu??" =p tipu jee.....tak sempat nak tanya mesti orang yang telefon tuh yang tanya dulu...ish3x...

Kadang-kadang rasa macam nak cabut je wayar telefon tuh....oopppss..bukan kekadang, hari-hari wokehh???~ Kemuncaknya pabila.......

Telefon berdering............ring..ring..ring....ring..ring....ring....
Loceng ditekan........ting..ting..ting...ting...ting...............

tak henti-henti...yang kita nehh..tengah sibuk meng'screen' PS2 yang ada...melambak lagi order....kl0 dah hafal satu formulary tuh...tak pe lah juga...neh..............haisyy........banyak pula tuh Prescription ERRRRROOOORRRRRRRRRRR~ seb baek ada Pharmacist taw....wawawawawa

tiba-tiba.."Cik, doktor nak ubat ini sekarang juga! Doktor minta saya turun untuk amek ubat tuh!" ngenggggggggggg~

Sabarjee laaa... taw lah tak dapat nak tekan loceng tuh,,,tapi tak perlulah anda menjerit dari depan itu....aduyai~

Peak hoursss!! pkol 2.30 ke 5 tuh...memang menguji kesabaran....bukan sahaja health care team yang boleh menguji kesabaran tatkala itu.....aduyai~ sistem yang canggih manggih itu p0n mampu membuatkan kepala bertambah kusut....wawawawaw~ betulla ciptaan manusia ini banyak cacat celanya.......

"Betul doktor dah order dahhh" SN
"tak de p0n dalam sistem SN?" AZ
"Saya nampak Dr prescribe tadi!" SN ~ Amboi makin kuat nampak....
"SN da cek tak dalam sistem sebelum SN turun tadi?" AZ
"Saya nampak ada tadi" SN
"SN nampak kat mana??" AZ
"kat BHT"SN ~ aduyai~ mesti kurang kesedaran IT ini..........................................

Tapi.............disebalik kekusutan ini......seb baek teringat pesan mak...."ikhlaskan hati kerja tuh, kl0 tak... tak dapat mende p0n!" terus jee senyummmmmmmmmm............=) yeay! itulah bezanya kita dan dia..........

Bersabarlah yee 'Atikah oitttttt.........

Sunday, September 19, 2010

Selamat hari raya!!

Ilalliqa' ya ramadhan...semoga kita berjumpa lagi yeeee............

Selamat hari raya!!! Raya kali ini cukup berbeza dari raya-raya yang lepas......aduyai~ nak tahu kenapa?? Sebabnya..............DAH TAK DAPAT DUIT RAYA!!!!!!!!!!!! wawawwawawaw...

Itu sebenarnya tidak penting yeee...saudara, saudari sekelian......yang penting..dapat merayakan bersama keluarga tercinta..Alhamdulillah.......=) tapi....Along tak deee...itulah, perkahwinankan satu perkongsian.....hmmmmmm......

Umar comeyyyyyy!!

Mundzir dan emak.....lakonan kah ineh??

Seperti biasa, memandangkan mak dan ayah kedua-duanya adalah anak bongsu....kami akan berjalan dari pagi sampailah ke malam....Tambahan pula, kesemua adik-beradik ayah menetap di Selangor...memang beraya di Selangorlah kami...Ini di rumah Mak Long sebelah ayah....huhuhuh~ Along memang macam Mak Long!! wawawawawaaaa

Lepas ke rumah Mak Long...terus ke rumah Cik Zah......dekat jeee...

Dari Selayang, ke Putrajaya..rumah Mak Andak...kemudian, terus ke Bukit Jelutong..rumah Mak Ngah....Dapatlah jumpa dengan Khaulah yang comeyyyy.....

Maknanya...1st day raya..kami telah berjaya pergi ke rumah semua makcik-makcik sebelah ayah.......Selamat Hari Raya...maaf zahir dan batin....

Baru lah ku tahu~ huhuhuhu

"Weh, dah abeh dah weekend?? Sok keje.."

huhuhuhu~ barulah ku tahu kenapa dulu ayah balik keje je mesti mak suruh sambut ayah kat pintu dengan 'EPPY' sekali.....penat taw kerja. Lebih dahsyat lagi kalau rumah kat bukit Antarabangsa dan bekerja kat Ampang..WAJIBlah untuk melalui MRR2 yang sentiasa jam ituhhh!!! waaaAAaaAAA!!

Tapi, Alhamdulillah.......still lagi dapat duduk rumah dengan mak dan ayah...=)

Hari pertama bekerja :

"Awak baru balik dari JKNS ke??" tanya KPF.
"Tak lah, saya pergi JKNS 2 minggu lepas. Kalau tak silap." jawabku selamba...
"0o0o0oohh, sesat yee??" tanya Pn Lim kembali...
"wawawawawawawawa"~ ngenggggg

Pandai juga KPF neh buat lawakss....Dalam hati, "Nasib baik datang 1hb, kalau datang lepas raya?? mungkin Pn Lim tanya," Awak kena culik kee on the way dr JKNS??"

1st station: IPD
Haaa.....ramai yang kata kalau 1st station IPD mesti sennag nanti bila nak masuk 'clinical'...Mungkin jugala....Tapi, Ntahleee....

2 bulan pertama yang memestikan saya untuk pulang lewat setiap hari bekerja!! w000oohoooo0o~ Pada awalnya ingin menerapkan prinsip 'Punctual all the time! Datang tepat pada masanya dan balik p0n tepat pada masanya'...Tapi..masih tidak berjaya......ish3x........

Di IPD saya perlu memastikan bahawasanya saya seorang ahli farmsi yang tahu :
  • Dose bagi setiap ubat
  • Ubat apa yang ada di hospital itu
  • Indication bagi setiap ubat yang ada di hospital itu
  • Tempat-tempat simpanan bagi setiap ubat yang ada.
  • Kalau stok da habis, perlulah dicari ubat yang dah habis itu.
  • Menggunakan sistem berkomputer yang canggih itu
  • Menelefon doktor-doktor yang tersalah prescribe

Macam banyak jee lagi................

  • Macam mana nak deal ngan staf nurse yang garang-garang lagi tidak bersopan!
pee lagi ntah...tapi.. saya suka jeee =) huhuhuhuhuhu~

Salah satu lagi cabaran yang perlu disahut........Perlulah membuktikan yang ahli farmasi yang beragama ISLAM pun mampu berdiri sama tinggi dan duduk sama rendah..eipp.. bukan2,,,berdiri lebih tinggi dan duduk lebih rendah dengan mereka yang bukan Islam...Ilmu wajib lah penuh di dada...............

Kalau dilihat di carta organisasi JABATAN FARMASI HOSPITAL AMPANG....dari atas sampai lah ke bawah..........SEMUAnyeeeee adalah golongan bukan Islam...........huhuhuhuhu~ oleh itu, kita perlu banyak belajar.....be a critical thinkerrrrr....InsyaAllah....

Semoga dipermudahkan segalanyaaa...Pernah gakss terfikir..walaupun baru 3 minggu bekerja..."Macam mana orang boleh bekerja sampai pencen nehhhhhh???"
wawawawawaw~

BERUSAHA!!!

Monday, August 23, 2010

New chapter....

Surat KKM telah p0n sampai ke rumah dengan selamatnya.......................menunjukkan yang aku sudah boleh mula bekerja mulai esok............

"Bila nak mula keje neh tkah oit....start a new chapter in your life"

mentang-mentangla dapat hospital sekangkang kera jeee....=p

wawawawawawawawa ~ ntah laaa...mak kata,"baik start lepas raya"...hmmm....nannie kata "mula jee keje cepat, cepat start cepat abes PRP!!" Elle kata, "start jee..start lambat-lambat p0n bukannya study p0n!!" wawawawawa betul3x!! Mcnaa kata, "baik start sekarang!!kitorg tak de efek p0n cuti raya =p" ngenggggg~

Aku kata??? tak tahuuuuu ~ macam nak start jee awal...ada orang kata " nanti effect pada kenaikkan gaji, pangkat, status nak dapatkan pinjaman" Tapi.............................."tapi sussah jugalah untuk dapatkan cuti raya nanti, lebih-lebih lagi Selangor neh" Puan Yuhaniz dari JKNS....

Aduyai~ Kalau nak difikirkan, lebih baik pulun habes-habesan Ramadhan kali ini.....sebab nanti Ramadhan akan datang..won't be the same........hmmmm.....................tak tahu......ada orang kata " mesti ada hikmahnya mula bekerja di bulan Ramadhan yang mulia ini"

betul2...........Aduyai~ bingunggggg...nak ke tak nak????

15 checklist.......try tengok....(Bil: 3)

5 things left.....

11) Apabila arak berleluasa
Memang da berleluasa da kan?? Kat mana-mana p0n boleh dapat...mungkin disebabkan kita duduk berbilang kaum dan bangsa...yolah, tapi malangnya Melayu Islam p0n terlupa yang arak itu haram!! Aduyai~
eiii...arak yang jijik!

12) Apabila emas dan sutera dipakai oleh lelaki
Cam pelik jee bila tengok ada lelaki yang nak pakai emas neh. Jarang gaks tengok lelaki berpakaian sutera dan memakai emas...tapi itu semua lelaki tulenlaaaaa...Kalau yang teringin jadi perempuan??Sedih kalau terjumpa mereka yang keliru identiti neh...Kalau asal kejadian memang dah 2 jantina tuh boleh diterimalaa..Kalau dah lelaki..teringin jadi perempuan..hmmm......confuse...mungkin merekalah menjadi penyumbang terhadap perkara ini...=( Wallahu'alam.....

13) Apabila artis-artis disanjung tinggi
  • Anugerah bintang popular
  • MTV award
  • Anugerah harian Metro
  • Anugerah neh
  • Anugerah tuh

MTV awards

ABPH...menjulang nama artis-artis.....

huhuhuhu...tak taw ape lagi...memang banyak sangat anugerah-anugerah neh untuk artis-artis. Bila mereka yang di'highlight'kan..mestilah mereka yang menjadi id0la masyarakat...hmm...tak faham jugalah mengapa ada juga rancangan agama yang dijemputnya artis sebagai tetamu....aduyai~ bukan nak kata mereka tidak punya kebaikkan langsung...Tapi, masih ramai lagi mereka yang lain yang lebih baik yang boleh dijadikan idola masyarakat.........haissyyyyyyy....

Apa kata kita buat...Anugerah Ustaz paling p0pular??!! Best3x!!Calon-calonnya adalah :
  • Ustaz Azhar
  • Ustaz Zaharuddin
  • Ustaz Shahril Long
  • Ustaz Hasrizal....
dan pemenangnya adalah................................................wawawawaw........ lu decide laa senirik..=)

14) Apabila muzik banyak dimainkan
HEDONISME...neh adalah salah agenda orang kafir untuk menjatuhkan Islam.....Astaghfirullahl'azim...

Naik kereta jee..'tup' switched on the radio..."ERA Rentak Muzik Terkini"...ish3x..tak sempat p0n nak baca doa naik kenderaan lagi...haisyyyy....Bukan kee lebih baik kalau ikut langkah-langkah berikut setelah naik kenderaan :

  1. Baca doa...
  2. Baca Ayatul Kursii..3 kali..
  3. Barulah on kan radio..."IKIM.fm...Pilihan Utama" wawawawawawa (optional)
  4. kalau tak nak stesen tuh...teruskan dengan bacaan ma'thurat kee...lagi baekkk
JOM amalkan!! =)

Fitrah kottt untuk kita semua sebagai manusia untuk berhibur...Islam tak pernah pon menghalang kita untuk berhibur..Tapi pastikan mengikut garis panduan yang telah ditetapkan....seimbangkan hiburan dengan amalan...=)

15) Apabila umat akhir zaman mengutuk tokoh-tokoh terdahulu
Na'uzubillah....Dah lah tak kenal p0n mereka tu siapa..nak kutuk-kutuk plaksss....Aduyai~

Ntahlaa...pernah juga terfikir..."Napelaa die ltak nama HALIMAH kat cerita HALIMAH JONGANG tuh.."

Halimah itukan ibu susu Nabi Muhammad...Letakla nama Rebecca kee...Joyah kee...tak best betullaa....Ada lagi satu cerita..siapa ntah yang melatah tuh...kalau tak silap nama Sahabiah jugaa...tak ingat....

Ramai yang tak sensitif tentang perkara-perkara seperti ini...mungkin ada mereka yang rasakan.."Alahai..cerita rekaan jee tuh p0n....." hmmmmm...betul..tapi..letak laa nama orang lain!! tapi...jangan Atikah sudah....wawawawawaw~ Kalau yang baik-baik...tak pe...wiiii~

Inilah ke 15-15 perkara itu yang akan mengHALALkan Allah untuk menurunkan bala....Dah ada kan semuanyaa?? Please...no more statement of denial....Rasulullah s.a.w p0n pernah cakap..bumi neh kan dah berkaki 3...sudah p0n bertongkat..itu beberapa ribu tahun yang lalu..sekarang???

Kemudian, ditanya seorang sahabat, "apakah bala itu Ya Rasulullah??"

Ada 3 jenis bala yang akan diturunkan...
  1. Penyakit angin ahmar
  2. Gempa bumi
  3. Perubahan cuaca yang drastik

[Hadith riwayat Tarmizi]

Takut untuk hadapi saat itu...Allah Maha Kuasa atas segala sesuatu...so, kenalah berusaha untuk bersedia menghadapinyaaaa...........dan pastikan kita bukan penyumbang kepada 15 perkara ituuu.............Chaiyokss!!

15 checklist.......try tengok....(Bil : 2)

worite...let's continue...

6) Apabila anak-anak lebih mempercayai teman-teman

"Salah satu punca gejala sosial yang menular masa kini adalah kerana pengaruh rakan sebaya" (Karim, 2010)

"Makcik sedih betul dengan Si D tuh!! Konon kawan!! Sebab dielah anak makcik jadi macam neh!!"
(Makcik Esah, 2010)

Salah satu punca gejala-gejala di atas memanglah pengaruh rakan sebaya.........tulah percayakan kawan yang tak betull..makan diri sendiri.....

Betul, apabila kita jauh dari Islam, sama macam kita jauhi ALLAH...memang mudah sangatlah untuk kita hanyut....lebih-lebih lagi dengan keadaan sekarang. Dunia tanpa sempadan kan....GLOBALISASI yang mengancam diri....perlu salahkan siapa sebenarnya??

Kawan?? hmm...kerajaan?? media?? Everyone has their own role....malas ma0 bicara tentang ini.....

It was so obvious..sometimes, we trusted friends more than anyone else..until we forget that we have mak and ayah who should be our best friends ever...or maybe it is due to the pressure that we created today..made this scenario to happen?? Ntah laaa....mak ayah sibuk sangat...semua benda tak pernah cukup...aduyai~ ini semua kes kalau TERkawan dengan mereka yang ntahpapentah... Kalau dapat kawan baik-baik.....memang la bagus!!!

How can we know..they are good or bad??

good friendsss are:
When we see them, we remember Allah.
When we listen to them, we remember the day after.

Do you have friends like this?? Ada k0tttt........kalau tak dee p0n..Let's try to be like that!! yeah!!

"Dan barang siapa yang berpaling dari pegangan Allah Yang Maha Pengasih (al-Quran), Kami biarkan syaitan (menyesatkannya) dan menjadi teman karibnya"
[Az-Zukhruf : 36]

"Dan sesungguhnya mereka itu (Syaitan) benar-benar mengahalangi mereka dari jalan yang benar, sedangkan mereka menyangka bahawa mereka menerima petunjuk"
[Az- Zukhruf : 37]

Ayat ke - 36 neh diturunkan pabila Thalhah dan para teman kafir Quraisy mendapat hidayah untuk memeluk agama Islam..Dari Muhammad b 'Utsman al-Makhzumi ra.

"Aku mengajakmu untuk menyembah Lata dan 'Uzza,"ajak Thalhah dan mereka yang lain kepada Abu Bakar.

"Siapa Lata dan 'Uzza?," tanya Abu Bakar.

"Lata adalah tuhan kami dan 'Uzza adalah putri Allah,"jawab Thalhah.

"Siapa ibu 'Uzza?" tanya Abu BAkar kembali.

Terkesima.....semua sekali..........

"Hai Abu Bakar aku bersaksi tidak ada tuhan selain Allah dan Nabi Muhammad itu adalah hamba dan utusan Allah" sambung Thalhah mengakui kebesaran Allah dan mempercayai Nabi Muhammad s.a.w...........
[Hadith Riwayat Ibnu Abi Hatim. Kitab Ad-Durul Mantsur : 6/19]

Percaya ke tak yang Syaitan selalu jee mendampingi kita?? Ramai orang kata dan ada hadith juga menyatakan bulan Ramadhan neh Syaitan diikat, oleh itu kalaulah timbulnya niat jahat itu adalah nafsu kita sendiri..Hmm.. itulah kesan pentarbiahan Si Setan laknatullah kat kita...Ntah-ntah mereka enjoy gakss tengah-tengah kena ikat tuh!!! haissyyyyyy!!

Sebab itu, mulakan dengan BISMILLAH...dalam segala hal yang kita lakukan....
jom mulakan!! BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM.....(eip..tadi dah baca dah=p)

7) Anak-anak akhir zaman jauhi diri dari ayah

Hmm....apa bezanya HORMAT dan TAKUT?? Anyone?? wawawawawaw~ Ntahlaa..pernah juga dengar..kita tak perlu TAKUT pada ayah..yang penting HORMAT! TAKUT hanya pada ALLAH...betul...tapi kalau dulu time kecil-kecil...bila nak buat salah jee.

"Tkah ayah marah kang nanti.." pesan Along...Terus berubah fikiran dari mengerjakan perkara tersebut...itu TAKUT ke HORMAT?? still confusing...

Rasanya, bila rasa HORMAT pada ayah, TAKUT itu akan datang...kee the other way round?? huhuhuh...kita perlu HORMAT..bila kita HORMATI ayah kita sudah pastinya kita akan mengelakkan diri dari melakukan perkara-perkara yang tidak menyenangi beliau..kan??kan??

Tapi kalau ayah itu betul-betul mesti dijauhi?? Macam, hendak dijual anak daranya kepada sesorang jantan tak guna..baek lariiiii....Kalau bapak tuh memang tak pandai beza anak dan isteri?? baekk lari.......Sdey btoll bila dengar cerita-cerita sedih camneh...

Memang dah banyak kes-kes macam neh terjadi............aduyai~

8) Apabila masjid menjadi gelanggang pergaduhan

Haaa...neh lagi satu hal. Tak tahu macam mana nak dibendung..........masalah betul!! Gara-gara berlainan pemahaman politik, masjid jadi mangsa=(

Siapa yang layak jadi AJK masjid?? Ada-ada..Dalam Quran ada termaktub

"Sesungguhnya yang memakmurkan masjid Allah hanyalah orang-orang yang beriman kepada Allah dan hari kemudian, serta (tetap) melaksanakan Solat, menunaikan zakat, dan tidak takut (kepada apa pun) kecuali pada Allah. Maka mudah-mudahan mereka termasuk orang-orang yang mendapat petunjuk"
[At-Taubah : 18]

Layakkah anda?? Ya Allah...masukkan kami dalam golongan yang mendapat petunjuk....ameeeeennn...

9) Apabila pemimpin di suatu kaum rendah moralnya

Rendah moral??
  • Menghalalkan sesuatu yang terang tang tang HARAM!! macam JUDI......haisyyyy
  • Kalau dah sanggup membunuh?? aduyai~
  • Mereka cipta cerita-cerita kontroversi untuk menjatuhkan sesorang...
  • Bergaduh tumbuk menumbuk dalam sidang Dewan Negri...
  • Memakan harta rakyat jelata.Penyalahgunaan kuasa...
Rendah kan moral??

Pernah tak dengar.."Jihad yang sebenar adalah berkata benar kepada pemimpin"

Wajiblah kita sebagai rakyat jelata menegur kesalahan pemimpin...Kalau dah salah tuh...akui..dan cubalah untuk berubah...Memang tak dinafikan sussahhhh nak jadi pemimpin neh...Telah ada sebelah kakinya ke dalam neraka tatkala dipilih menjadi pemimpin.. Na'uzubillah....

10) Apabila pemimpin dimuliakan kerana ditakuti kejahatannya

Ini lah jawapan bagi persoalan tadi...Aku TAKUT atau HORMAT ayahku?? Merangkap Imam atau Pemimpinku....TAKUT bukan pada kejahatan beliau..tapi pada ketegasan beliau dalam mendidik jiwa mendekati Allah...=) betul2!! so, it was soo Wokeh to TAKUT to him during that time..wawawawawaw~

Nape kita perlu memuliakan sesorang yang jahat??!! hmm...Siapa yang jahat?? Contoh paling mudah...FIRAUN!! memang jahat tahap ape p0n tak tahu....Namun, Asiah?? isteri die..yang menjadi 3 wanita yang amat dimuliakan...Selain Saidatina Khadijah dan Fatimah Rasulullah...

"Dan Allah membuat perumpamaan bagi orang-orang beriman, isteri Firaun, ketika dia berkata,"Wahai Tuhanku, bangunkanlah untukku sebuah rumah disisMU dalam syurga dan selamatkanlah aku dari Firaun dan perbuatannya dan selamatkanlah aku dari kaum yang zalim""
[At-Tahrim : 11]

Macam neh lah baru best!! Dijamin mahligai di syurga kelak......
Kita neh....bukannnya apa sangat...setakat ISA p0n dah takut..Asiah dulu?? MasyaAllah......

Sila review satu per satu...setakat 10 perkara neh, memang semua depan mata!! Ya Allah, janganlah Kau palingkan hati-hati kami dari apa yang telah Kau berikan kepada kami.........

Kita sambung lagi 5 perkara nanti.......insyaAllah..

15 checklist.......try tengok....(Bil: 1)

Dari Ali r.a Rasulullah s.a w bersabda:

"Apabila berlakunya 15 perkara ini di muka bumi maka HALALlah bagiNya untuk menurunkan bala atau malapetaka"
  1. Apabila harta negara berlegar pada orang-orang tertentu sahaja
"Harta rampasan fa'i yang diberikan Allah kepada RasulNya (yang berasal) dari penduduk beberapa negeri, adalah untuk Allah, Rasul, kerabat (Rasul), anak-anak yatim, orang-orang miskin dan untuk orang-orang yang dalam perjalanan agar harta itu jangan hanya beredar diantara orang-orang kaya sahaja di antara kamu. Apa yang diberikan rasul kepadamu maka terimalah. Dan apa yang dilarang baginya maka tinggalkanlah. Dan bertakwalah kepada Allah. Sungguh, Allah amat keras hukumanNya."
[Al-Harsy : 7]

Harta rampasan fa'i ini merupakan harta rampasan di zaman Rasulullah yang diperolehi bukan dari kemenangan peperangan. Harta rampasan ini dianalogikan sebagai harta yang dikumpul bersama dalam sesebuah negara.. macam cukai, zakat, duit saman..=p Kalaulah semua duit ini digunakan sebaik-baiknya seperti yang disarankan..mungkin..mungkinla..subsidi tidak diturunkan dan harga barang takkan naik!! Wallahu'alam..

2. Apabila amanah menjadi sumber keuntungan..

Aduyai ~ teringat dulu tatkala memegang jawatan di dalam persatuan..

"tak pee kee kalau kita claim lebih camneh??" A yang musykil.
"tak pee, sebab kita bukannya claim untuk kita p0n! untuk next programkan?? lagip0n kita memang dah dapat kelulusan untuk jumlah yang tu" terang B.

tapi..

"haa..ade bajet lebih neh..kita buat makan2 sketlaa...ganjaran bagi mereka yang kuat bekerja.." B yang mencadangkan....A jadi bingunggg....

Astaghfirullahal'azim.........camne kah ini????

"Wahai orang0orang beriman! janganlah kamu mengkhianati Allah dan Rasul dan janganlah kamu mengkhianati amanat yang dipercayakan kepada kamu, sedangkan kamu mengetahui"
[Al-Anfal : 27]

Ayat ini diturunkan setelah Abu Lubahah bin Abdul Mundzir telah memecahkan amanah yang telah diberikan kepada beliau untuk menjadi mata-mata dalam Perang Quraizhah. Namun, dia telah memberitahu Bani Quraizhah sesungguhnya semua orang Bani Quraizhah akan diserang setelah dikepung selama 21 malam..
[Hadith riwayat Sa'id b Manshur. Tafsir Ibnu Jarir 9/146]

Sebenarnya banyak sangat ananah yang ku galas kini..amanah sebagai seorang anaklah, kakaklah, kawanlah, adiklah, nanti dah kerja..amanah baru lagi..kalau dah kahwin..amanah sebagai isteri lagi..dapat anak..mak lagi.....hmm.........


3. Apabila zakat dianggap denda

Mungkin ramai yang tak sedar..

"ei.. aku kene pakai semua emas aku neh...kl0 tak, abeslah aku..kena bayar zakat!!"

Na'uzubillah.....kalaulah terjadinya perkara seperti ini...memang nerakalah tempatnya..lbey specifik lagi neraka lazzo...kerana dalam neraka itu adalah tempat orang-orang yang tidak mengeluarkan zakat tapi himpun harta melambak-lambak...

4. Apabila suami ikut kehendak isteri.

a.k.a D.A.Y.U.SSSSS!! Macam ramai jee sekarang neh..Pusing kiri, kanan, depan, belakang, macam ramai jee lagi makcik-makcik yang tak menutup aurat..Selalunya suami-suami neh...eip.. salah..Sepatutnya suami-suami neh..bertegaslah sket untuk tidak berkongsi isteri mereka dengan orang lain..tapi cam tak kisah jeee.....Ntah lee.....mungkin jugala..suami yang suruh...haisy.. kalau dah taw laki tu camtuh..cari laki laen jee laaa....

5. Apabila anak-anak menderhakai ibu bapa

Dari zaman Si Tanggang lagi telah wujudnya anak-anak yang menderhakai ibunya...Zaman sekarang??? aduyai ~ Pernah tak dengar, satu kisah di zaman Rasulullah s.aw...ada seorang pemuda yang tak dapat nak mengucap di akhir hayatnya gara-gara ibunya pernah SEKALI jee...ulang lagi SEKALI jee..terguris dengannya kerana terkilan si anaknya itu mengikut kata isterinya berbanding dirinya..Sedangkan pemuda itu beramal soleh......Aku neh....Aig0o0oo....ntah bape juta kali ntahh....Sorry mak..Sorry ayah...

"Redha ibu bapa, Redhalah Allah.Murka ibubapa. Murkalah Allah."

Nape Rasulullah cakap sampai 3 kali...ibumu, ibumu, ibumu..barulah ayahmu??

"Dan kami perintahkan kepada manusia agar berbuat baik terhadap kedua orang tuanya. Ibunya telah mengandungkannya dengan sussah payah, dan melahirkannya dengan sussah payah. Masa mengandung dan menyusuinya tiga puluh bulan, sehingga anak itu dewasa dan mencapai umurnya 40 tahun dia berdoa "Ya Tuhanku, berilah aku petunjuk agar aku dapat mensyukuri nikmatMu yang telah Engkau limpahkan kepadaku dan kepada kedua orang tuaku, dan agar aku dapat berbuat kebajikan yang Engkau redhai. Dan berilah aku kebaikan yang akan mengalir sampai kepada anak cucuku. Sesungguhnya aku bertaubat kepada Engkau dan sungguh aku termasuk dalam orang Muslim""
[Al-Ahqaf : 15]

Hebatkan mak??

Tertekan jee bila baca suratkhabar yang banyak meceritakan kisah-kisah anak tak guna mcamneh....
memang mentelll...

ineh p0n mentelll...

Moga ini tidak akan berulang....

Tak tahu nak salahkan siapa..mak ayah kee yang salah sebab tak bagi didikan agama?? Aduyai~
Ke mungkin itulah balasan mereka kerana dahulu kala mereka p0n berbuat sedemikian rupa...ntahlaa...

tapi, apa yang pasti dalam Al-Quran kata tak boleh sebut 'AH' p0n.. maksudnya menentang sebarang perkara dengan ibu bapa.......anak-anak, seteruk mana pun ayah atau ibu kita..mereka itulah ibu dan ayah kita....tapi.. kalau ayah da makan anak??? haisyyyyyyyyyyyyy... lagi penin kepala memikirkan dunia kini yang semakin dekat pada kehancurannya......

Kita berhenti dahulu di sinii....till next time!! insyaAllah....=)

adusss ~ saket w0o0oo,,,

Alhamdulillah... i am still breathing freely in this 2nd trisemster of Ramdhan...=) Ingat pregnent jee ade trisemester?? Ramadhan p0n ade gaks!

10 malam pertama rebutlah RAHMAT, 10 malam kedua rebutlah KEAMPUNAN, dan 10 malam terakhir pohonlah agar TERHINDAR DARI AZAB API NERAKA...

Tak dinafikan, memang sedih yang amat bila ALLAH bagi cuti..haisy!! Tapi, patutnya cuti umum itu bukan menjadi alasan untuk kita tidak mengejar apa yang ALLAH dah janjikan...kan?? kan?? Banyak benda lain yang oleh buat...macam tolong sediakan juadah berbuka akan mendapat ganjaran sama seperti orang yang berpuasa..hmm..mendengar orang bertilawah p0n dah dapat pahala..banyak jee peluang lain yang boleh direbutkan...pergi suarau dengar tazkirah p0n boleh! Nak seribu daya tak nak?? banyak lah dalihnya...

hmm..hari neh, "eip, asal tak habes lagi teraweh?? Bape rakaat dah neh?" selalunya dalam pukul 9.35 tazkirah akan dimulakan..lain pula hari ini..terpaksa menunggu 4 rakaat teraweh..

Tapi..inilah hikmah disebalik keawalan kehadiranku...

"Saya jadik plaks!! Saya jadik plaks!!"
"ei, mane bley saya jadilaaaa!!"

Aduyai, bapak bising kanak-kanak ini...............serius..memang bising. Boleh plaks main lumba-lumba gelongsor kat tangga tuh...berdentum-dentamlaaa....kesabaranku teruji...haisyyy...

"Nama adik ape ye??" tanyaku..
"Hakim!" siap menjerit lah si Hakim neh...buat malu je...
"Hakim ajak la kawan-kawan main kat luar, sebab nanti Allah marah kalau kita kacau orang solat." jawabku yang msih tenang..Hakim neh macam ketua segala budak-budak di situ...seb baek comel...
"Mana ada hakim kacau orang solat. Hakim maen kat sini jee!" Ditunjuknya tangga...
"Hakim taw tulis nama Hakim tak??" tanyaku kembali..memang bijak budak neh...
"Taw2!!" riang ria Si Hakim
"Kl0 camtuh..hakim tunjuk kat akak camne nak tulis nama Hakim boleh??"

Excited laa Hakim neh...yes!! Ketua telah menyerah...mereka yang lain p0n ik0t..=)

Malangnya..
"Hakim tulis dulu!!!!!"
"Fana nak jugak!!"
"Fariha pandai!!"

Berebut la plakss!! haisy.. abes buku nota..kene koyak-koyak!! Sabar jee la...

"Hakim nak sambung mainlah cam neh! Bukannya Hakim dapat tulis p0n!!" bengangg jee Hakim neh...memang out of control..pen ade satu jee..nak buat camnee?? Bermulalah semula sesi berdentum-dentam mereka itu...gagal lagi...

Setelah salam..."Hakim!!" marahlah mama Si Hakim neh...mana tak nye...dengar k0tt suara anak beliau sepanjang solat tadi..berlakulah sessi memarahi anak...Ish3x...tulah orang suruh dok diam-diam tak nak...

Aduyai~ tak terkesan di hati rupanya...bila mama mula solat semula..Hakim and the gang sambung maen balik...Bila dah bising sangat...

"Hakim, cuba Hakim try baca doa kat sini diam2...nanti Allah sayang, mama p0n sayang..." ku tarik Hakim dan yang lain-lain..tiba-tiba.."Pang!!!" Adusss..saket w0o0o0o....

Berani Si Hakim neh menampar muka ku....terdiam jap...."hmm..tadi nampak mama Hakim tanpar Hakim bila suruh Hakim diam...." inilah akibat dari perbuatan mamanya tadi...

It's true...the children..especially those with in Hakim's age..they may easily absorb anything.. the badss and the goodss..They will do what we did...Aig00oo..mama Hakim..aku yang kene...

So, as parents..give l0tss of g00d input...they will memorize them one by one...kepimpinan kan melalui tauladan...pastuh.. tolongla janganla tampar menampar anak-anak....aduyai~

Sunday, August 15, 2010

untungkah?? rugikah??

"Demi Masa.....Sesungguhnya manusia dalam kerugian, kecuali mereka yang BERIMAN dan BERAMAL SOLEH, yang BERPESAN- PESAN PADA KEBENARAN dan BERPESAN-PESAN PADA KESABARAN......" Al- Asr :1-3

Hmmm....What have I done today??

"Aduyai, ruginya aku hari ini!! Aku tid0 dari lepas suboh sampai zohor!! Baik aku keluar temankan mak pergi beli lauk.."

"Hish!! tengok TV je ari neh!! Dah lah tengok bebende merepekss jee. Tak de cite best p0n! Ntah pape ntah Astro neh!"

"Bencinyeeee, Cik Siti tuh! ajak aku gossipsss plakss!!"

Astaghfirullahal'azim....

Tapi, alangkah bagusnya kalau macam neh.....

Yeay!! hari neh aku bersyukur aku id0p lagi! Alhamdulillah. Aku masih punya IMAN. Pagi itu aku ke surau menunaikan solat suboh berjemaah dan ku tambah AMAL SOLEH ku dengan mendengar tazkirah ustaz Shahril Long yang best!! Yang lagi BESTnyeee...Tengahari itu, sedang leka menemami ibu membeli-belah,

"Woit! Cik Siti! lama tak jumpa. Sihat??" teruja betul jumpa member lama..
"Sihat-sihat jee.." jawab Siti selamba..

Napekah aku jee yang excited neh??.. monolog jap...

"Yang, jomlah kita pergi kat sana plaks!" dengan selambanyee juga Si An-non ini menarik tangan rakanku. Tak perasan berangkali....

"Eip, jap la... Kawan Siti ini" Bersegeralah Si Siti menepis tangan yang Si An-non itu. Segan kottt...

"L0rh, Siti dah kawen rupeenyeeeee!!! Tak ajak aku p0n!!" sajee jee berseloroh.

"ei..bukan-bukan!" 0o0o0o pt0tla...

Lantas bersegeralah aku BERPESAN-PESAN PADA KEBENARAN....

"o0o0o..ingat dah kawen! Hmm...haisy buat fitnah plakss aku neh!! Sorry2..tu la laen kali jangan la buat adegan-adegan yang mencurigakan. Takut orang tersalah anggap pula." kataku tersenyum...Makan dalam lah mereka....

"K0 pehal!?? Nanti kitorg kawenlah!!!" tengking Si An-non. Confuse......mesti die rasa bersalah.......positifkan fikiran dan aku perlu BERSABAR.....

haa....dah cukup dah keempat-empat ciri untuk aku menjadi seorang yang BERUNTUNG pada hari ini!!!!!! yeay!! Alhamdulillah....

Es0k muhasabah lagi yee....=)

Thursday, August 12, 2010

tAubaTt! tak mahu buat lagi!!!!

Hari ini akan ku kisahkan tentang satu cerita yang benar-benar menbuatkan diriku..."Aduyai..." sebab aku makan cilikah?? Mungkin....Astaghfirullahal'azim...

Tersebutlah kisah dua orang gadis sunti di zaman Rasulullah yang sangat rajin membantu penduduk kampung. Apabila tibanya Ramadhan lebih rajinlah mereka membantu sesiapa sahaja yang memerlukan. Bukan sahaja kerajinan yang menjadi bualan malah keramahan mereka turut menyenangkan seluruh penduduk kampung. Kerajinan mereka tika itu menarik minat segenap lapisan masyarakat. Mungkin boleh dicalonkan sebagai pemudi contoh kampung tersebut.

Tibalah di suatu hari, sedang mereka sibuk menolong orang kampung dengan membawa sebaldi air.

"Rajin berul mereka berdua itu sudah pastinya pahala mereka berlipat-lipat kali ganda! yelah beramal di bulan Ramadhan memang dijanjikan pahala yang banyak." berkata seorang pakcik tua yang senang hati melihat perilaku dua gadis itu.

"Mereka itu tidak berpuasa sebenarnya!" Tegas Rasulullah s.a.w

"Kenapa pula Ya Rasulullah?" tanya pakcik tadi.

"Cuba pakcik periksa mulut mereka ada daging terselit di celah gigi" jawab Rasulullah s.a.w dengan nada bersahaja.

Lantas denga kuasa Allah, memang ada daging tersebut!! Aduyai......

"Puasa mereka tidak diterima kerana tatkala mereka membantu orang mulut mereka acap kali menceritakan hal orang lain yang mengaibkan " terang baginda.

Dalam erti kata lain, MENGUMPAT!! Segeralah bertaubat gadis-gadis itu....

Pengajaran dari kisah ini...`Atikah jangan MENGUMPAT!! batal puasa!!!!!! eip.. mengumpat memang neraka lah tempatnya..nak makan daging saudara sendiri???..Seperti yang digambarkan........Na'uzubillah.....

Cebisan kiah di zaman Rasulullah s.a.w oleh Ustazah Fatma Az-zahra : 12 Ogos 2010 : Surau Bukit Mulia.

Monday, August 2, 2010

Aku dan Mayyah...

Woowww!! you are 18 today!!! Alhamdulillah...ooppsss...not today..a day before yesterday..(1st of August : same day as ISA being officially part of the constitution)..What a coincidence??

'Coincidence'?? waawawaawa...I'm sure that you are the luckiest girl in this world just as you have born on the same day as ISA was born....ohh..no..no...it's shamefullll!!! Dush!!! ~ As the concequence, we always celebrate your big day where ever the crowd will be. Alhamdulillah...We still have chance to do so..till the day...ISA is ABOLISHED!!! insyaAllah...=)

This was on Sumayyah's graduation day...wawawawaw...Sian Mayyah, mak ayah tak de...This ceremony made me realised that "She's big enough wokeh!!" Aigo0o0o...

"Kak Tkah!!! CAmne nak beli tiket kat LRT nehh??" Kita kena cakap ape kat kaunter tuh nanti??" Apa ntah lagi persoalan yang timbul di benak kepala beliau sebelum beliau melangkah keluar buat pertama kalinya seorang diri menaiki pengangkutan awam....wawawawaw..lawaksss...Inilah nasib si anak bongsu yang memang perlu sentiasa menjelajah bersama mak dan ayah...eip, eip, PERLUKAH?? wawawawawaw ~ Ntahlaa.....

Tapi itu cerita 3 tahun dulu.. wokeh??? Sekarang?? "tak pe, tak pe...I can handle it myself!!" dengan muka confidentnyaaa =)

Me and Sumayyah at Cik Zah's house....gedikssssss!! She always call me that..I don't know why...:/ Padahal..."Kak tkah,,jom amek gamba kat sini!! Kat situ plakss" Haaaa..Budak neh memang suka bergambar =) dan juga mengambil gambar..So she alwayss think that all cameras at home are all herss!!.she might be a professional photographer one day..InsyaAllah...


Alhamdulillah...so far she understood me well...wawawawawwawa~ walaupun kekadang...she is so annoying!! Adusy..malas mao cerita di sini...=p Biasalah pengalaman yang mematangkan...Sedangkan Lidah lagi tergigit apatah lagi adek beradekss!! waawawwwaw~ Tapi di sebalik itu..masih terdapat banyak lagi kebaikan-kebaikan beliau yang mampu memberi kecerahan agung di rumah ini..=)

Apa-apa p0n...I am proud to be her sister..walaupun ku tahu...ada kemungkinan..she will never proud of me!!! wawawawawawaw~ thanx my dear Sumayyah...for giving me the chance to really understand the true meaning of SISTERHOOD!! yaeh!!! InsyaAllah...we will remain sisters till Jannah!!! ameeennnn..=)

50 tahun lamanyaaaaa.......

Internal Security Act (ISA)....I am definitely sure there are some of my friends.."Apeekahh??" Kalau di sebut Akta Keselamatan Dalam Negeri? masih lagi "Apeekahh??"

"Aku politik-politik neh malas nak amek tahu.."
"Bosan aku nak amek taw pasal politik neh, buat penin jeee..."

Malangnya percayalah peratus orang Melayulah yang paling tinggi untuk suka berkata demikian!! Sedihkan?? Benarlah kata Allah...manusia memang pelupa......sebab tuh Tun Dr. Mahathir pun pernah kata "Melayu mudah lupa"....

helllOOOOOo!!! this is not politic wokehhh?? General knowledge....kita semua perlu tahu tentang ini kerana kita juga tertakluk di bawah akta ini....Semalam, genaplah 50 tahun ISA ini termaktub dalam perlembagaan negara. Tahu apakah itu perlembagaan negara?? negara berperlembagaan?? Kalau ingat,ingat lupa..Sila rujuk buku sejarah tingkatan 3 kotttt....

Kenyataan 1 : ISA merupakan akta yang ZALIM bukan sahaja di sisi Islam tapi di atas dasar kemanusiaan juga ia tetap ZALIM.

Kenapa ISA ZALIM??

Ini adalah kerana.....

Kenyataan 2 : Sesiapa jua boleh ditangkap di bawah akta ini selama 60 hari berturut-turut TANPA DIBICARAKAN untuk tindak-tanduk yang diklasifikasikan sebagai ancaman kepada keselamatan negara atau mana-mana bahagian daripadanya.

Kenyataan 3 : Selepas 60 hari, sesorang tahanan itu boleh dilanjutkan penahanannya selama 2 tahun jika diluluskan oleh MENTERI DALAM NEGERI. Kalau MENTERI DALAM NEGERI mahu lanjutkan lagi 2 tahun dan lagi 2 tahun dan lagi 2 tahun pun boleh. Membawa erti sampai bila-bila tertuduh tidak akan dibicarakan.

Bagaimanakah tindak-tanduk itu dikelaskan sebagai ANCAMAN??

Kenyataan 4 :Tindakan yang mengancam keselamatan negara itu dikelaskan mengikut 'mood' Menteri Dalam Negeri. Kalau beliau merasakan 'kerajaan' terancam. Maka ISA perlu digunakan.

Berapakah lamakah tempoh penahanan ISA yang paling maksimum?

Kenyataan 5 : Tiada had. Segalanya terpulang kepada Menteri Dalam Negeri.

Benarkah mereka yang tertuduh di bawah ISA tidak boleh membela diri?

Kenyataan 6 : Walaupun begitu seseorang yang ditahan dibawah ISA samada dibawah kuasa polis atau Menteri memiliki hak untuk diwakili oleh peguam dan mencabar keputusan pihak berkuasa semasa ia ditahan. Ini adalah sebahagian dari sistem untuk melindungi hak individu dari ditahan secara “arbitrari” atau tanpa alasan yang munasabah yang menyimpang dari keadilan.

Kalau dah macam ni, hapuskan sajalah ISA, buat pertuduhan secara spesifik dan tangkap.Kemudian bicarakan!!


Dalam ISLAM, seorang pencuri pun WAJIB dihukum seadil-adilnya. Hukum hudud telah mensyaratkan perlu ada 4 orang saksi sebelum disabit kesalahan. ISA ini?? Nasib hanya akan ditentukan oleh Menteri Dalam negeri. Dah lah tidak dibicarakan. Tempoh hukuman pun tidak diketahui. Memang ZALIM........

Teringat zaman-zaman menjadi 'ayah the fugitive'. Pelik juga. Bagaimanakah ayah nak kecik lagi kurus ini boleh mengancam keselamatan negara. Alhamdulillah...kami tidak diuji sedemikian rupa....Namun buat keluarga-keluarga tahanan yang lain....MasyaALLAh....mereka memang hebat!!!

Cikgu L, seorang , cikgu, isteri dan ibu yang hidup terumbang-ambing selepas suaminya diculik tanpa alasan. Katanya, "Mat Sah merupakan anggota JI yang mengancam keselamatan negara".....Sesungghnya Allah Maha Mengetahui. Padahal beliau merupakan seorang jurutera yang hanya hidup sebagai orang biasa. Pergi ke surau, kemudian terus ke pejabat. Petang, balik rumah...Penglibatannya dengan JI?? Tak tahulah pula....Mungkin kerana beliau mempunyai janggut panjang yang sinonimnya adalah 'pengganas'....Dahsyatkan..Janggut yang panjang pun mampu menggugat keselamatan negara................Negara ISLAM pula tu.......=(
Memisahkan isteri dan suami dan ayah dan anak-anak tanpa alasan...ZALIM namanya.......

Uncle Manaf..Seorang Jurutera..IR lagi (kalau tak silap)...sangat berpengalaman...Namun sebelum bergelar jurutera, beliau berkerja sebagai tentera. Terdapat beberapa misi keamanan yang dihantar oleh Malaysia turut disertai beliau. Sehinggalah JI digembar-gemburkan...."Anda adalah anggota JI. Anda telah mengancam keselamatan negara"

"Ya Allah, JI?? Saya pun baru dengar tentang Jemaah itu.." Jawab pakcik yang selama ini bertungkus-lumus berkhidmat demi agama, bangsa dan agama....

Kesimpulan yang boleh dibuat...kerajaan rasa terancam dengan JI..dan ikut suka hati Menteri Dalam Negerilah mahu tangkap sesiapa pun..Asalkan rakyat takuuuuuuttt pada ISA!!!!!!!

Jangan sertai sebarang demonstrasi..anda telah mengancam keselamatan negara....ngengggggg~

Tahanan politik?? memang ISA lahhhhhhhhhhhhhhh....."No other place will make me feel safer.." tersenyum lebarlah semua menteri-menteri yang merasakan diri mereka terancam...Hmm..berdosalah kamu wahai pemimpin yang menyalahgunakan kuasa.....Na'uzubillah...

Seorang India yang telah berada di penjara Kamunting (tempat tahanan ISA) sudah lebih dari 20 tahun kerana telah mengancam keselamatan negara atas pertuduhan disyaki terlibat dengan wang palsu. Mungkin mereka rasa terancam sebab Si tertuduh ini dahulunya bekerja dengan salah seorang VVVIP sebab tu negara terancam!! Padahal.. Boleh jee kalau nak dibicarakan...buatlah tuduhan membuat wang palsu...kan?? Aduyai~

Sebenarnya ISA ini dahulunya pun dibuat yntuk mengelakkan ancaman komunis. Dipercayai ramai tali-tali barut yang masih lagi berlegar-legar...Tapi sekarang?? Komunis dah tak ada..Namun, penggunaan ISA lebih menjadi-jadi....Kini, telah 50 tahun 'mereka' bertindak ZALIM dengan menggunakan ISA ini. Kalaulah terjadi kepada ahli keluarga 'mereka', mungkin baru nak terfikir, "betullah, ZALIM sungguh ISA neh!!" Tapi, mana mungkin 'mereka' yang terkena..kuasakan di tangan 'mereka'.... Wallahu'alam...HAPUSKAN ISA!!

Mungkinkah entri ini mampu membuatkan aku ditahan di bawah AKTA HASUTAN?? ntahlaa...yang penting ilmu ini penting untuk dikongsi bersama......

Friday, July 30, 2010

10 days to go!!!

Sedar ke tak wahai manusia.....lagi 10 hari dah nak Ramadhan................Kalau nak raya, pastinya telah bising dengan rancaknya berkumandang lagu-lagu raya seawal 1st Ramadhan lagi..Tapi bagi menyambut Ramadhan??? "Ada aku kesah??" aduyai~ perlu di ubah mentaliti ini...

Anak-anak akan sibuk bertanya "Mana baju raya?? Duit raya berapa banyak??" ini sebelum Ramadhan bermula.........Kalau dah masuk ramadhan?? Memang Raya je lah persoalannya...

Memang tak dinafikan, susssah sebenarnya nak menerapkan amalan 'ketidaksabaran menanti RAMADHAN' berbanding 'ketidaksabaran menanti SYAWAL'.....Secara jujurnya ayah dan mak memang pandai....=) Sehingga hari ini terkesan dihati....'penantian Ramadhan lebih terseksa berbanding syawal'...dan 'meninggalkan Ramadhan lebih sedih berbanding Syawal'.......

Dari kecil, rasanya seawal 5 tahun lagi aku sudah pun mula berpuasa. "haruslah berpuasa, sebab kakak-kakak semua puasa kotttt" kebiasaannya 2 atau 3 hari sebelum Ramadhan selepas solat Maghrib berjemaah, ayah akan berikan kami masing-masing sekeping kertas.

"Wokeh, sekarang tulis azam ramadhan masing-masing. Jangan tunjuk kat sesiapa lagi. Buat sendiri-sendiri." ayah memberi arahan.

Semua akur...aku?? mestilah mak yang tolong kotttttt...wawawawawaw...tapi apa yang pasti...aku tulis puasa 30 hari sampai azan zohor.....=) lawaksss......Azam yang ku sangat yakin akan ku penuhi...jangan la nak tulis benda yang tak mampu nak dibuat...memang tak dapatlah!!

Ramadhan menjadi lebih bermakna buat kami adik-beradik sebab...setiap malam..kami keluar!! Jalan di malam yang hening sambil memakai telekung....ke surau lah kan?? Terawih.....best w0oo00....jalan-jalan ngan member...walaupun sesampai jee di surau..telekung ntah ke mana, badan ntah ke mana...tapi memang besttttt!!! Lagi-lagi...lepas balik terawih...makan aiskrim!!!

Mak, kalau puasa neh..memang rajin terlebih sikit.. Kami diberi giliran untuk memilih menu masakan masing-masing....kuih apa pun...we just have to wish for it!! Nanti terhidanglah di depan mata...Hebat betullah mak neh....kagum!! Kadang-kadang terfikir..."macam mana mak bley handle 7 orang neh?? sibuk jaga adik lagi..nak masak lagi..." SUPERWOMAN!!

Haa...berbalik kepada azam yang di tulis tadi.. ayah akan taip dan cetakkan ia atas satu kertas A4. Kemudian ditampalkan di dinding rumah untuk tatapan umum....

wawawawwawa~ ketika itulah sessi cabar-mencabar bermula......Sesungguhnya sessi ini amat penting untuk menjana daya saing yang hebat antara kami adik beradik!! Walaupun....tika itu tak pasti kami sedar ataupun tidak akan ganjaran yang kami bakal perolehi....

"Berlalulah sudah Ramadhan, Sebulan berpuasa!!"...bukan nak kata tak gembira dengan kehadiran Syawal...tapi kesedihan meninggalkan Ramadhan mengatasi kegembiraan itu. Bila di 1/3 terakhir Ramadhan...maka bertungkus lumuslah kami merealisasikan azam-azam yang terpapar dan masih terbengkalai..STRUGLLE like.......huhuhuhuh...Bertambah-tambah sedihnya, bila berfikir.."dah tak dapat nak main ngan kawan-kawan kat masjid lagi laaa" Ayah selalu bawa kami ke masjid untuk beriktikaf...Iktikaf..iktikaf gaks..Main tetap main!! wawawawawa...

Bila tamat sudah Ramadhan...hmm...macam biasalah..review satu per satu azam tersebut...adik-beradik yang lain menjadi juri..betulkah kami berjaya merealisasikannya?? Kalau hafazan, memang ayah cek lah!! tak pun Along or Angah.....best w0o0oo ~ kl0 dapat penuhi semuanya....dapat..."bangganyeee aku!!" wawawawawaw~ itu masa kecil-kecillah, sebenarnya.. ganjaran Allah beri lebih berlipat kali ganda...=) Alhamdulillah...perlulah istiqamah setelah itu.....InsyaAllah...

Alah bisa tegal biasa...betul ke neh ntah....wawawaw...apa yang pasti apabila sudah dijadikan amalan...perkara menjadi mudah..kan?? Hmm...

Sekarang kegembiraan dan kepuasan dengan tercapainya azam-azam Ramadhan yang lepas menjadi lebih bermakna apabila ia masih diamalkan bukan hanya di dalam bualan ramadhan..=)

"Korg baik pulun wat bebende neh sekarang! Nanti da kejelah, kahwenlah,,,payah sket.." Terngiang-ngiang nasihat mak...betullah..ketika masih bergelar 'PELAJAR' lah masa paling lapang......tidak punya banyak komitmen!! Bagaimanakah keadaan Ramadhan setelah bergelar 'wanita berkerjaya' ea?? Mesti lain sket keadaannya...need to be a camouflager nnt...~ huhuhuh

Ramadhan kali ini?? Hmmm....apa yang nak diazamkan?? Perlu ditambah sesuatu yang baru agar ramadhan kali ini menjadi lebih baik berbanding sebelumnya...InsyaAllah.....
.. Kalau di panjangkan usia akan ku bertemu dengan Ramadhan kali ini.......

1st SAMURIANS couple....=) cayalah!!!

Inilah jodoh yeee.......teringat pula....di kedai mamak berhampiran UKM Bangi...

"Tkah ko taw tak PECHA da nak kawen? Tahun depan rasanya," Yana bertanya.
"Waaaaaa!! Bestnyeee...dia kawen ngan sapekah??" Aku tanya balik.
"Aku pun tak taw! Dia tak nak bagi taw!! Bengang aku taw!" Yana bengang.
"Huh?? Plekss..asal ko tak taw??" Aku bingung.......

Di sebelah malamnya, keluar makan bersama Nuar dan Yana....

"Eip, korg taw SALAS nak kawen tahun depan??" Nuar bertanya.
"Salas?? KR Budi tuh kee??" aku betanya pula.
"A'ah" Nuar jawab ringkas.
"Salas kawen ngan sape??" Yana bersuara.
"Hmmm..Kalau tak silap aku, bakal isteri dia bernama Fatimah...Kalau tak silap laa.." Nuar jawab sambil berkerut-kerut di dahinya...

Aku pandang Yana, Yana pun pandang aku.......

"Weiiiiiiiii!!!!!! PECHA ngan SALAS keeeee?????!!!! tersentak Nuar....wawawawawawa

Bersegeralah Yana mendial no 01333XXXXXXXX......

"Sampai hati ko PECHA!!!!" menjerit kami di situ.......

Inilah jodoh...=) Lucu jeeee......

Barakallahulak!! inilah pasangan merpati sejoli itu. Mohd Asyraf aka SALAS dan Siti Fatimah aka PECHA. Boleh pula Si Nuar neh tak tahu yang Fatimah itu adalah PECHA. Yana dan Pecha merupakan budak dorm sebelah yang sering menumpang dorm aku...wawawawawa.....datang cari makan!!

eip, eip, itu bukan persoalannya sekarang.......persoalannya adalah: "Sejak bila pula mereka nehhhhhhhhh?? Sedangkan di sekolah, macam kenal tak kenal jeee...." huhuhuhu.. maka timbullah pelbagai inferens di benak kepala ini... Bukan aku jee.. Rasanya seluruh warga SAMURA batch 20 kottt.....

Mungkin dari dulu SALAS memang suke kat PECHA kott...Yelah, PECHA kan 'top ranker' bebudak 'techno'....huhuhu diam, diam berisi....Kalau orang tak kenal dia...memang kata "Sopannnn dan pendiam yee Fatimah tuh..." tapi sebenarnya.......hanya tuhan yang tahu...kat asrama tunjuk belang yeeeeee!! wawawawa

Tak pun...PECHA yang had crushed on SALAS.. KR (Ketua Rumah) Budiman kott....yang berjaya merampas gelaran Johan keseluruhan dari Sarjana!!! Bengang jeee.. setelah 5 tahun berturut-turut menggondol gelaran johan keseluruhan itu... malangnya.. bila SALAS menerajui rumah tersebut..."waaaaaaa!!! Budi menang!!!!!" Kami , Sarjana...dok nangis tepi dewan!! haisy......=(

Tapi...sekejap jee sedihnyee......apa yang penting?? "BESTNYEEEEEE sekolah!!!!" kalau di beri peluang untuk berpatah semula ke satu masa yang lampau...SAMURA lah destinasinya.....=)

Inilah jodoh kan?? Memang sangat teruja untuk pergi kenduri mereka esok!! Haruslah ramai yang akan turun.. Yeay!! Walaupun aku neh bukannya kenal sangat orang...Tapi, akan ku berusaha untuk mengenali mereka esok....wawawawawaa.....

Buat SALAS dan PECHA....terimalah hadiah yang tak seberapa neh...=) Baca lah untuk bekalan di kemudian hari....=) Sorry.. aku dah baca dulu!!! Homework before getting marry!! wawawawaw.....

Buku neh sangat bagus.. Ia merupakan buku terbaru Pak Cik Harun (penulis buku yang juga merangkap kawan ayah)...Sangat direct to the p0intt..Mungkin ada sesetengah bahagian ini ornag boleh berfikir.."That's only common sense jee kottt.." Tapi benarlah....."haah, aku sendiri banyak lagi ilmu yang tidak diamalkan..." Astaghfirullahal'azim.....this book reminds me.....

Bagi mereka yang nak berkahwin atau pun dah berkahwin..Cuba baca buku neh!! Best3x!!! "Mari kita bina sejarah!!" cuba tengok di sini pelbagai lagi koleksi HAMDY... Promo sikit....=)

Comeyy kan???? SukeEE!! SukeeE! Satu untuk SALAS...satu untuk PECHA.....Semoga berjaya menempuh alam perkahwinan hingga ke akhirnyaaaa....ameennnnn............

Jumpa esok naaaa...=) insyaAllah.....

"bila nak kawen?"

Suatu masa dulu, "neh bila nak abes study neh?"

Bila dah habis study, "neh bila nak kawen neh?"

Aduyai ~ nanti bila dah kahwin, "neh bila nak dapat anak neh?"

Dah dapat anak seorang, " neh bila la nak dapat adek neh?"

Aduyai ~ 1000 x.........Apa-apa p0n, yang pastinya setiap kali soalan-soalan macam ni ditanya...senyum je laaaaaaa =)

Is it a MUST to ask?? hmm...Ntah la..tapi inilahh rencah kehidupan...tapi aku baru kat 2nd queation ea...wawawawawaw....so "bila nak kawen neh tkah??"

Selalunya jawapan selamat.."InsyaAllah ESOK"+ senyum je laa...=)

Kenapa jawab ESOK??
Sebab.........
  1. Sambil berenang minum air!! aku ingin mendoakan diriku agar akan ku berkahwin kelak...wawawawa..."Setiap perkataan yang keluar itu kan doa"
  2. huhuhu..sebab nak tunjukkan yang aku memang mahu berkahwin!! Ma0 diakui umat Nabi Muhammad s.a.w...
  3. Esok tu..tak semestinya esok harinya...esok-esok lah kan??
Ameennnn.........=)

Yakinlah pada janji Allah,

"Dan segala sesuatu Kami ciptakan berpasang-pasangan supaya kamu mengingati kebesaran Allah"
(az-Dzariyat : 49)

“Perempuan-perempuan yang keji untuk laki-laki yang keji dan laki-laki yang keji untuk perempuan-perempuan yang keji. Sedangkan perempuan-perempuan yang baik untuk laki-laki yang baik dan laki-laki yang baik untuk perempuan-perempuan yang baik. (Surah al-Nur : 26)

so, What to do??
Improve yourself and when ever people ask "Bila nak kawen?" tak perlulah jawab..
"Lambat lagi laaaa"...wawawawawa....=) usaha + doa + tawakal,,,"InsyaAllah, esok saya kawen!"

Monday, July 26, 2010

cuti itu penambah berat =)

I'm not saying that "I HATE HOLIDAYS!!" wawawawawa.....tapi memang akan timbul satu masalah kepada rata-rata manusia.

Berat sebelum cuti : 43 kg
Berat selepas cuti : ??? kg

Masalah akan menjadi lebih kronik jikalau tiba-tiba di Giant, terserempaklah pula dengan Cik Sal (tiada kaitan ngan sesiapa sekali pun)

"Awak nampak sSSIHHAATttt!!" tegur Cik Sal.

"Waaaahhh kuatnya berkata ma0 buat announcementkah??" monolog jap.
"Alhamdulillah,, SssiHhhhHAAaaattTT sangat! Penternakkan aku maju tyme cuti-cuti neh" tersenyum kelat. Padahal 'monolog' di dalam hati berlanjutan sampailah 3 hari selepas pertemuan yang tidak dijangka-jangka itu. wawawawawa ~ kesian btol =)

Inilah perempuan... Aduyai ~ but if she is optimistic, definitely! She will work on something immediately after that momment.

"Aku kne pegi jogging hari-hari mulai esok!! Tak kira. Malam pegi swimming.." nekad terus...

Bermulalah dengan meng'google' THE BEST DIET PLAN EVER,,,,,=)

wawawawawawaw ~ bagi mereka yang sedang mengalami masalah ini di tahap yang kritikal, saya recommend untuk baca dan buatlah plan di bawah ini. Mana tahu boleh membantu....=p
Sebab berdasarkan kajian yang telah dibuat, IT REALLY WORKS!!! It is a week plan which will cause lost of 10-17 lbs!! hmm, lebih kurang 4-6 kg lah kan?? (1 kg = 2.4 lbs)

Bila baca macam mudah dan rasanya berkesan....try baca ye....

Day One All fruits except bananas. Your first day will consist of all the fruits you want. It is strongly suggested that you consume lots of melons the first day. Especially watermelon and a loupe. If you limit your fruit consumption to melons, your chances of losing three lbs. on first day are very good.

Day Two All vegetables. You are encouraged to eat until you are stuffed with all the raw or cooked vegetables of your choice. There is no limit on the amount or type. For your complex carbohydrate, you will start day two with a large baked potato for breakfast. You may top the potato with one pat of butter.


Day Three A mixture of fruits and vegetables of your choice. Any amount, any quantity. No bananas yet. No potatoes today.

Day Four Bananas and milk. Today you will eat as many as eight bananas and drink three glasses of milk. This will be combined with the special soup which may be eaten in limited quantities.

Day Five Today is feast day. You will eat beef and tomatoes. Eat two 10 oz. portions of lean beef. Hamburger is OK. Combine this with six whole tomatoes. On day five you must increase your water intake by one quart. This is to cleanse your system of the uric acid you will be producing.
Day Six Beef and vegetables. Today you may eat an unlimited amount of beef and vegetables. Eat to your hearts content.

Day Seven Today your food intake will consist of brown rice, fruit juices and all the vegetables you care to consume.

Walaubagaimanapun, perlulah disiplin untuk jauhi alkohol, dan minum 10 gelas sehari setiap hari dalam seminggu itu..boleh??

What are the reasons behind these recommendations??

hmmm...continue reading...

Day One you are preparing your system for the upcoming programme. Your only source of nutrition is fresh or canned fruits. Fruits are nature's perfect food. They provide everything you could possibly want to sustain life except total balance and variety.

Day Two starts with a fix of complex carbo-hydrates coupled with an oil dose. This is taken in the morning for energy and balance. The rest of day two consists of vegetables which are virtually calorie free and provide essential nutrients and fiber.

Day Three eliminates the potato because you get your carbohydrates from the fruits. You system is now prepared to start burning excess pounds. You will still have cravings which should start to diminish by day four.

Day Four, bananas, milk and soup sound the strangest and least desirable. You're in for a surprise. You probably will not eat all the bananas allowed. But they are there for the potassium you have lost and the sodium you may have missed the past three days. You will notice a definite loss of desire for sweets. You will be surprised how easy this day will go.

Day Five, Beef and tomatoes. The beef is for iron and proteins, the tomatoes are for digestion and fiber. Lots and lots of water purifies your system. You should notice colorless urine today. Your allowance calls for the equivalent of five "quarter ponders". Do not feel you have to eat all this beef. You must eat the six tomatoes.

Day Six is similar to day five, Iron and proteins from beef, Vitamins and fiber from vegetables. By now your system is in a total weight loss inclination. There should be a noticeable difference in the way you look today, compared to day one.

Day Seven finished off the program like a good cigar used to finish off Victorian meals, except much healthier. You have your system under control and it should thank you for the flushing and cleaning you just gave it.

Macam logik kan??

Apa-apa pun niat untuk sihatkan badan, Lillahitaala.....worite?? "Bagus gakss kalau ada orang kata kita da makinnn SssSiiHHHATTtt.....wawawawawaw.... baru ada katalisator untuk menjaga badan. Eip, bukan-bukan...menjaga kesihatan..=)

Ingat 5 perkara sebelum 5 perkara...salah satunya..SIHAT sebelum SAKIT..wallahua'lam...sharing n caring....

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails