Saturday, December 10, 2011

Ketika itu.....(cont)

"Atikah lunch jom! Makan mana?" Maya kelaparan.

"Tak pelah hari ni cam tak lapar pon. Lagi pun tadi dah makan heavy time breakfast." Aku terus menolak. mungkin kepala masih lagi berfikir tentang itu.....

Mataku terus menerus tumpu ke monitor.

Nak cek ke tak...nak cek ke tak...nak cek ke tak....haisyyyyyyyyyyyyy~ Benci pada situasi itu. Nak tahu tapi takutttttt.

Tanganku terus menaip nombor pendaftaranku di hospital. Dalam sekelip mata semua sejarah perubatanku di hospital itu keluar. Sejuk beku tanganku tatkala itu. Aku terus menerus 'scroll' tetikus ke bawah untuk menjejaki ujian yang telah ku lalui sebentar tadi.

.....................................................................................................................................................................................................................................................
Sememangnya bermulalah satu lagi permulaan titik baru dalam liku-liku hidupku.

UPT : POSITIVE

Lagila...Tak tahu nak buat apa.......Aku terus menerus berfikir...Macam-macamlah yang difikirnya...

Sekitar jam 3 petang...

"Atikah Dr Janz call," KK panggil dari belakang.

Aku macam dah tahu je apa yang nak dikatakannya.

"Atikah!! Why don't you call me back!? This is my second call taw! I've a very exciting news! Sebab tuh I try jugak call you sampai dapat." Dr Janz seakan menjerit. Nak marah ke excited? Aku pun keliru...

Ye..ye.. i've browsed through my notes....huhuhuhuh~

"Congratss Atikah!!"

Aku tersenyum........

Ketika itu...

Malam itu kami cuba tidur awal untuk bangun seawal 4 pagi keesokkan paginya dan terus bergerak menuju ke LCCT. Aku perlu ke Tumpat untuk berinduksi. Taufik pula akan terus pulang ke Pekan.

"Abang macam sakit je perut ni", aduku.

"Meh abang sapu minyak" segeralah Taufik bertindak.

Malangnya keadaan semakin parah. 'Pain scale'ku bertambah dari 2 ke 7 secara mendadak! Aku cuba untuk mengherotkan badanku untuk mengurangkan kesakitan yang dialami.

"Ok tak nih??" tanya suamiku.

"Abang panggil mak boleh??". Entah kenapa walaupun suamiku ada di depan mata namun mak juga yang ingin ku jumpa.

"Mak, sakit sangat", kataku teresak-esak.

"Taufik, bawa tikah pergi klinik terus! Tak pernah pula mak tengok dia sakit perut macam ni. Nak kata period pain, tapi masih belum lagi kan? Lagi pun dia mana pernah senggugut before this," mak cuba mengaagak.

Betul kata mak. Pelik...Aku gagahkan diri untuk menapak ke kereta.

Di klinik...

"Doktor tolong cucuk saya dengan voren", rayuku agak aku perut segera kembali selesa.

Teruk betul.....Ini semua angkara kursus induksi yang akan berlangsung mulai esok itu. Tambahan pula tiket kapal terbang yang telah dibeli. Rugi laaa....

"Mungkin awak ni kena UTI. Kencing sakit tak?" tanya doktor.

"Tak pula,"jawabku lemah tapi lega setelah doktor mengikut sarananku.

Jam telah menunjukkan pukul 3 pagi. Aduyai...Banyak pula persoalannya. Namun, sebagai konklusi..

"Baiklah saya akan refer awak ke hospital. Kat hospital mreka akan kaji dengan lebih mendalam lagi sakit awak nih" mudah kan kerja doktor ni. Ish, ish, ish...Kami pulang ke rumah.Kalau ikutkan suamiku, teruslah kami ke hospital. Tapi, degilku menang, kami terus pulang ke rumah. Aku tetap bertegas untuk ke Tumpat. Astaghfirullah...Sian abang.....

Keadaanku sepanjang minggu di Tumpat baik. Sehinggakan aku terlupa akan sakit yang teramat yang telah kulalui.

"Kalau sakit sikit je, terus pergi hospital.Jangan tahan-tahan lagi.Balik dari induksi terus pergi jumpa doktor kat hospital. Suruh dia cek semua sekali" tegas suamiku. Risau dengan degilku.....

"Tikah da pergi jumpa doktor belum?" itulah soalan pertama Taufik pada hari Isnin setelah aku masuk kerja.

Alamaks......"Ye ye..tikah pergi kejap lagi..." itula...padan muka. Boleh pula aku lupa janjiku.

Alhamdulillah... Nasib baik di Ampang ini ada satu klinik khas untuk staf. Kalau sakit boleh terus jumpa doktor. Mungkin sebab itulah semua staf hospital ini akan kenal mesra dengan Dr Janz.Aku segera menunjukkan surat 'referral'ku kepada Dr. Janz.

"It has been a week! Ayoyo Atikah...Now, do you feel any pain?" ni semua Taufik punya pasal, siapa suruh paksa aku pergi jumpa doktor? huhuhuh

"Not at all, even for the last few days. i've just retuned from induction course last week. I experienced it the night before I off to Tumpat." kenalah bercerita panjang.

Macamana pun, sebagai seorang doktor yang berkaliber, Dr Janz terus melakukan PE keatas diriku.

"Wait a," pesan Doktor.

"They suspect that this patient is having appendicitis. Since you've just undergo appendisectomy last week why don't you double confirm what i've found." berbincanglah dua orang doktor itu.

"Eip..awak punya last period bila?" tanya dr Ayu.

"Patutnya 2 hari lepas saya punya due. Tapi tak peod lagi" jawabku selamba.

"Haa......pergi amek air kencing. Staff Nurse. UPT ye"arah Dr Ayu.

"Atikah you dah kawen kee?? Belum kan? Bila you kawen? Last time kita jumpa you belum kawenkan?" dengan mata-mata sekali Dr Janz bertanya.

wawawawa~ memangla, 'Last time' kita jumpa tu zaman bila dr oit....mula-mula lapor diri rasanya...

Aku pon sebenanrya terdiam..."Betul ke dr. nak buat UPT?" teragak-aak. "Baru 2 hari lambat. Memanglah selalunya period cycle saya tepat. Tapi, nak kena buat sekarang ke?"masih teragak-agak.

No choice...

"Nanti apa-apa contact saya ye at this extension XXXX." Aku terus menapak dalam kebisuan.

Thursday, December 8, 2011

segalanya baru =))

Macam-macam la kena fikir sekarang ni....ye la dah duduk rumah baru, teman serumah baru huhuhuuu, tempat kerja baru, jiran baru, kawan-kawan sekerja baru, jawatan baru, ape lagi yang baru?? hmm... Kereta masih sama=)) Alhamdulillah...

Alhamdulillah...walaupun banyak nak kena fikir...tapi macam semuanya dipermudahkan.There is always first time! Dah fikir kenalah try.Kalau tak try..mana nak tahu..kan??

Sekarang..dah jadi FRP ye..nama panjang Full Registered Pharmacist di Hospital Tengku Ampuan Afzan, Kuantan. Oleh itu, makin banyaklah tanggungjawab! Kalau dulu mana main dengan fail meja neh. Sekarang dah ada fail meja taw! Maka tersenarailah kerja hakiki anda sebagai FRP. Esok kena kerja lagi....perbaiki diri...Dulu kerja di Ampang..memang 'heaven'! mungkin sebab sistem IT yang wujud di situ. Sekarang dengan Sistem manual di HTAA....agak-agak lama-lama nanti boleh jadi 'heaven' tak?? =p Saya merasakan bahawasanya saya perlu berusaha lebih gigih lagi dengan sistem manual ini! =D

Sekarang dah memang diuji sebagai isteri solehah secara terus.wawawawa~ masak, basuh baju, iron baju, kemas rumah...dan bannyaaakkk lagi yang boleh dinilai. Yelah kan, suami dah ada depan mata. Kalau tak dulu weekend je. Itu pun kat rumah mak dan ayah atau kat rumah mak mertua. Boleh rileks lagi =))

Sebenarnya nak masukkan gambar rumah baru, tp.....nantilah dulu bila dah makeover baru letak! huhuhu~ bila ntah boleh makeovernye!! =p Neighbourhood di sini memang best! Adalah sekali jiran sambut hari jadi anak beliau. Semua jiran kat sini ramah tamah....Akibatnya, kena makan banyaksssssgt!!! =p Aduyai....

Standardlah kan? Semua orang kalau kena menghadapi sesuatu yang baru, memang banyak berfikir. " Camane kalau...". " Kalau dia cakap neh?"...banyaklaaaaaa~ betulkan? kan?

Apa yang membezakan seseorang individu dengan individu yang lain adalah berapa lama dia berfikir......Fikir punya fikir, punya fikir....sampai serabotttt!!! wawawawawa~ So, think once at a time.....Plan and take action....finally, TAWAKKAL...........Doa..Moga ALLAH permdahkan segalanya.....

Friday, November 11, 2011

The DON'TS in a bus


First of all, let me clarify these are actually the things that are forbidden to do while you are travelling by bus. Especially for a LONGGGG distance journey. Clear??

1) DO NOT chit chat with your friend or the stranger next to you all the way to the destination. Even though you think that you are talking with your lowest volume or both of you were discussing something beneficial, you are still disturbing the other passengers! Don't forget that there is no wall between you and others!

2) DO NOT talk through the phone either!! Please answer the important phone calls only!! Kalau ada boyfriend call, ajak bergayut..tak perlulah layan time time dalam bas ini.

3) DO NOT take others' seat. Please read properly on the ticket which seat is yours. Don't simply take others'.

4) DO NOT use any perfume or wear anything smells funny that can cause people around you need to take panadol and need to use the axe oil to restabilize the nose. Kesian...lebih-lebih lagi if there is a pregnant lady..ish3x...

5) DO NOT snore while you are sleeping! I know..sometimes this phenomenon can not be avoided. Hmm....let's think how to solve this problem. Drive your car!! huhuhuhu....No need to take public transport.

Please follow all the rules above....Have a pleasant journey! =)))

bikin malu saja!

Sakit hati bila ada orang potong Q! Sepatutnya kita dapat lepas bila lampu isyarat hijau tadi. Tapi disebabkkan ada orang potong Q, tak lepas lah pula! Ramai yang tak sedar yang sesungguhnya kalau kita buat macam ni sebenarnya kita telah mengambil hak orang lain. haisyyyy~ Macam manalah ubat antidepressant tak habes cepat kat hospital! ish3x...STRESS wokehh!!???

Lagi bertambah-tambah STRESSS bila tup tup je...tengok sticker kat cermin belakang kereta yang ambil hak orang lain tuh....Kononla belajar tinggi-tinggi..tapi.............

Lagi, lagi STRESS kalau tetiba nampak ni:
Sakit hati kan??!! haisyyyy~ buat malu universiti je... dah la Hak Melayu....aig0oooo.....Rasa macam nak suruh pemandu itu berhenti memandu dan nak bagi lecture sikit.. Bagi kesedaran sivik. Macam perlu...kan??

Malu jugalah kalau kereta yang potong Q tu lekat sticker macam ni kat belakang kereta dia...ish3x...Memalukan profession sungguh!

Hmm... sticker-sticker ni hanya contoh semata-mata. Mungkin tiada kena mengena dengan kejadian yang sering berlaku ini.....

Kesimpulannya adalah :

Pertama, janganlah ambil hak orang lain dan pada yang sama menyusahkan orang lain. Lainlah kalau kereta depan kita itu kereta lembu! Sila beratur dan tunggu giliran anda. Haaa.. yang lebih penting tindakan potong-memotong Q ketika memandu ini memang MERBAHAYA bukan sahaja anda yang suka memotong bahkan mereka yang dipotong. Oleh itu, ingatlah orang yang tersayang.

Kedua, tidak perlulah untuk kita dengan penuh bangganya meletakkan sticker-sticker yang boleh mendatangkan FITNAH bagi sesuatu institusi ataupun organisasi tersebut. Lebih-lebih lagi bila suka sanggattt potong Q! Macam orang itu...huhuhuhu..Lain keadaannya jikalau kita seorang pemandu yang berhemah yang boleh menjadi contoh kepada pemandu lain.
Penting sangat sebenarnya kita berkelakuan sopan kalau dah letak sticker kat kereta nehh......

Pernah tak terfikir, kalau kita letak sticker SAVE PALESTINE...tapi pergi juga drive thru MC DONALDS? Sangat bercanggahkan?? Tiba-tiba terlintas di kepala....hmmm...

Sama juga keadaannnya bila ada kereta potong kita ada sticker UITM dihatiku..Memang kena fitnahlah semua budak-budak UiTM...."Budak UiTM memang tak gheti bawak kete!!" jelas??

Lastly, sila reflect cara pemanduan anda berdasarkan apa yang anda lekatkan pada kereta anda. hmm... point ni macam lebih kurang macam point no 2..=)) Kalau tak reti nak tunjukkan sifat yang sebenar.. TAK payahlah tampal bebenda itu.... boleh??

Saturday, September 24, 2011

a.m.a.n.a.h

=))) Rabu lepas genaplah 5 bulan perkahwinan 'Atikah Zahir dan Mohd Taufik Abdullah....
Lagi happy bila kira-kira, Khamis depan genaplah 14 minggu kandungan 'Atikah Zahir dan Mohd Taufik Abdullah....=))) Kadang-kadang kalau fikir-fikir balik, rasa baru macam semalam En Zahir Hassan menikahkan 'Atikah Zahir dengan Mohd Taufik Abdullah....Alhamdulillah =))))

Memang hari-hari senyum memanjang kalau tetiba terpegang perut...yelah..lebih-lebih lagi bila suami tak de di sisi.Walaupun sering teruji dengan pelbagai ragam baby. Hormonal changes...Alhamdulillah, ujian tak sehebat sekarang semasa Ramadhan lepas. Dapatla nak puasa hari-hari...Sekarang....tak dapat langsung bertahan untuk puasa 6! =((( Selalu dapat puasa separuh hari je!!! Frust la jugak.. tapi..bila Taufik kata "tak pela...puasa tuh kan sunat je..Jaga kesihatan diri dan kandungan tu kan WAJIB"....lega rasanya...tak terfikir plaks cam tuh.....aduyai~~penat je nak frust...=(((

Setakat ni baru 3 kali je kena nausea + vomiting....selalunya nausea memanjang...Tak pernah pula muntah kat rumah..first time kat rumah mertua first raya..spoilt!! Mungkin perut terkejut kott.. makan banyak sangat...main melantak je...alhamdulillah...Nasib baik malam.. kalau siang?? huhuhuh

Second time bila jamuan raya kat jabatan.. Rasa macam makan sikit je...yala.. setelah terkena di pagi raya itu 'Atikah menjadi lebih berhati-hati..tapi.. semua keluar balik!!!

Third one, semalam.. paling dahsyat.......Dalam kereta on the way balik dr hospital...Memang tak boleh tahan langsung.Memang pening dari pagi tu. Tengahari tu pula terjemur dengan panas terik matahari. Bertambah-tambah lah pening dan denyut kepala itu. Alhamdulillah muntah lagi 50 m nak sampai rumah....huhuhuh~ lawaknya Asma' Zahir boleh tersalah faham....orang suruh take over kereta, dia pergi alihkan kereta die!!! aduyai~~~

Eip salah la... kat rumah pun pernah sekali....siap tak larat pergi kerja lagi...hmmm...tapi tak dramatik sangat....=p

"Ada orang akan N & V ni sampai beranak nanti" Pn Robiah Yusop.....

hmm... beringatlah wahai 'Atikah Zahir....Tetiba terfikir macam mana Pn Robiah Yusop boleh beranak 7 orang???

Macam tak percaya pun ada. Ada amanah dalam perut ni...

Rasanya satu jabatan dah tahu..Kebetulan pula ada 2 orang lagi warga jabatan yang sedang memikul amanah dalam perut masing-masing...Pn Farah, Pn Aswani........Senang juga la bila musykil tentang sesuatu perkara.. boleh terus banding bezakan...Tapi setakat ni, konklusi yang boleh dibuat..LAIN ORANG LAIN ye.....

"Why a 'Atikah, all muslims must pregnant immediately after marriage eh? Haryani also pregnant kan?" bertanyalah seorang member nonmuslim yet ini...

hmm.....Macam mana nak jawab ni??

"Not necessary..depends la... Islam also encourage family planning. There is no wrong if the couple do not want baby yet.. but there is a quote which should be believed by all muslim said that..a women will get more blessings when she gets marry soon, get baby soon and give birth as many as she can. the more the merrier..." itu la yang terfikir time tu....

"Then how many children that you want? the more the better kann??" dia bertanya lagi....

" It's all depends on this." Sambil menuding jari ke arah perut yang sudah mengembang ini.....

Hebat betulla kalau dapat anak 10 orang..10-10 jadi mujahid...Banyak sangat cabaran dalam urusan mendidik anak-anak ini. Besarnya tanggungjawab mak dan ayah. Kalau fikir banyak-banyak memang pening nak fikir...insyaALLAH..dipermudahkan segalanya....

Sunday, June 26, 2011

hmm...adakah saya berpenyakit itu??

"Mak, taw tak kat mana pead protocol tkah? buku tu kecik-kecik je. Warna hijau.?"
"Mana plaks sports shoes saya neh......"
lagi tak bley blah....
"Tkah neh tak boleh jadi doktor.. takut nnt tetinggal gunting dalam perut patient" ayah selambe jee!!

These seem to be some of the symptoms of Alzheimer's disease (AD)?? Don't u think so??

huhuhuhuhu~ tapi...semua orang pon macam ni kan? kan??

cuba cek....which stage are u in.......

Stages of Alzheimer’s

New York University’s Dr. Barry Reisberg outlines the seven major clinical stages of Alzheimer’s disease. Dr. Reisberg is the Clinical Director of New York University’s Aging and Dementia Research Center. As the principal investigator of studies conducted by the National Institutes of Health, Dr. Reisberg’s work has been pivotal in the development of two of the three current pharmaceutical treatment modalities for Alzheimer’s. He is developed the “Global Deterioration Scale” which is now used in many diagnoses and care settings as the rating scale.

Stage 1: Normal
At any age, persons may potentially be free of objective or subjective symptoms of cognition and functional decline and also free of associated behavioral and mood changes. We call these mentally healthy persons at any age, stage 1, or normal.

Stage 2: Normal aged forgetfulness
Half or more of the population of persons over the age of 65 experience subjective complaints of cognitive and/or functional difficulties. The nature of these subjective complaints is characteristic. Elderly persons with these symptoms believe they can no longer recall names as well as they could 5 or 10 years previously. They also frequently develop the conviction that they can no longer recall where they have placed things as well as previously. Subjectively experienced difficulties in concentration and in finding the correct word when speaking, are also common.

Various terms have been suggested for this condition, but normal aged forgetfulness is probably the most satisfactory terminology. These symptoms which, by definition, are not notable to intimates or other external observers of the person with normal aged forgetfulness, are generally benign. However, there is some recent evidence that persons with these symptoms do decline at greater rates than similarly aged persons and similarly healthy persons who are free of subjective complaints.

Stage 3: Mild cognitive impairment
Persons at this stage manifest deficits which are subtle, but which are noted by persons who are closely associated with the stage 3 subject. The subtle deficits may become manifest in diverse ways. For example, the person with mild cognitive impairment (MCl) may noticeably repeat queries. The capacity to perform executive functions also becomes compromised. Commonly, for persons who are still working, job performance may decline. For those who must master new job skills, decrements in these capacities may become evident. For example, the MCI subject may be unable to master new computer skills (Figure 3). MCI subjects who are not employed, but who plan complex social events, such as dinner parties, may manifest declines in their ability to organize such events.

Other MCI subjects may manifest concentration deficits. Many persons with these symptoms begin to experience anxiety, which may be overtly evident.

The prognosis for persons with these subtle symptoms of impairment is variable, even when a select subject group who are free of overt medical or psychological conditions which might account for, or contribute to, the impairments are studied. A substantial proportion of these persons will not decline, even when followed over the course of many years. However, in a majority of persons with stage 3 symptoms, overt decline will occur, and clear symptoms of dementia will become manifest over intervals of approximately 2 to 4 years. In persons who are not called upon to perform complex occupational and/or social tasks, symptoms in this stage may not become evident to family members or friends of the MCI patient. Even when symptoms do become noticeable, MCI subjects are commonly midway or near the end of this stage before concerns result in clinical consultation. Consequently, although progression to the next stage in MCI subjects commonly occurs in 2 to 3 years, the true duration of this stage, when it is a harbinger of subsequently manifest dementia, is probably approximately 7 years.

Management of persons in this stage includes counseling regarding the desirability of continuing in a complex and demanding occupational role. Sometimes, a ‘strategic withdrawal’ in the form of retirement, may alleviate psychological stress and reduce both subjective and overtly manifest anxiety.

Stage 4: Mild Alzheimer’s disease
The diagnosis of Alzheimer’s disease can be made with considerable accuracy in this stage. The most common functioning deficit in these patients is a decreased ability to manage instrumental (complex) activities of daily life. Examples of common deficits include decreased ability to manage finances, to prepare meals for guests, and to market for oneself and one’s family. The stage 4 patient shown has difficulty writing the correct date and the correct amount on the check. Consequently, her husband has to supervise this activity. The mean duration of this stage is 2 years.


Symptoms of impairment become evident in this stage. For example, seemingly major recent events, such as a recent holiday or a recent visit to a relative, may, or may not, be recalled. Similarly, overt mistakes in recalling the day of the week, month or season of the year may occur. Patients at this stage can still generally recall their correct current address. They can also generally correctly recall the weather conditions outside and very important current events, such as the name of a prominent head of state. Despite the overt deficits in cognition, persons at this stage can still potentially survive independently in community settings. However, functional capacities become compromised in the performance of instrumental (i.e. complex) activities of daily life. For example, there is a decreased capacity to manage personal finances. For the stage 4 patient who is living independently, this may become evident in the form of difficulties in paying rent and other bills. A spouse may note difficulties in writing the correct date and the correct amount in paying checks. The ability to independently market for food and groceries also becomes compromised in this stage. Persons who previously prepared meals for family members and/or guests begin to manifest decreased performance in these skills. Similarly, the ability to order food from a menu in a restaurant setting begins to be compromised. Frequently, his is manifest in the patient handing the menu to the spouse and saying ‘you order’.

The dominant mood at this stage is frequently what psychiatrists term a flattening of affect and withdrawal. In other words, the patient often seems less emotionally responsive than previously. This absence of emotional responsivity is probably intimately related to the patient’s denial of their deficit, which is often also notable at this stage. Although the patient is aware of their deficits, this awareness of decreased intellectual capacity is too painful for most persons and, hence, the psychological defense mechanism known as denial, whereby the patient seeks to hide their deficit, even from themselves where possible, becomes operative. In this context, the flattening of affect occurs because the patient is fearful of revealing their deficits. Consequently, the patient withdraws from participation in activities such as conversations.

In the absence of complicating medical pathology, the diagnosis of AD can be made with considerable certainty from the beginning of this stage, Studies indicate that the duration of this stage of mild AD is a mean of approximately 2 years.

Stage 5: Moderate Alzheimer’s disease

In this stage, deficits are of sufficient magnitude as to prevent catastrophe-free, independent community survival. The characteristic functional change in this stage is incipient deficits in basic activities of daily life. This is manifest in a decrement in the ability to choose proper clothing to wear for the weather conditions and/or for the daily circumstances (occasions). Some patients begin to wear the same clothing day after day unless reminded to change. The spouse or other caregiver begins to counsel regarding the choice of clothing. The mean duration of this stage is 1.5 years.

At this stage, deficits are of sufficient magnitude as to prevent independent, catastrophe-free, community survival. Patients can no longer manage on their own in the community. If they are ostensibly alone in the community then there is generally someone who is assisting in providing adequate and proper food, as well as assuring that the rent and utilities are paid and the patient’s finances are taken care of. For those who are not properly watched and/or supervised, predatory strangers may become a problem. Very common reactions for persons at this stage who are not given adequate support are behavioral problems such as anger and suspiciousness.

Cognitively, persons at this stage frequently cannot recall such major events and aspects of their current lives as the name of the current president, the weather conditions of the day, or their correct current address. Characteristically, some of these important aspects of current life are recalled, but not others. Also, the information is loosely held, so, for example, the patient may recall their correct address on certain occasions, but not others.

Remote memory also suffers to the extent that persons may not recall the names of some of the schools which they attended for many years, and from which they graduated. Orientation may be compromised to the extent that the correct year may not be recalled. Calculation deficits are of such magnitude that an educated person has difficulty counting backward from 20 by 2s.

Functionally, persons at this stage have incipient difficulties with basic activities of daily life. The characteristic deficit of this type is decreased ability to independently choose proper clothing. This stage lasts an average of approximately 1.5 years.


In this stage, deficits are of sufficient magnitude as to prevent catastrophe-free, independent community survival. The characteristic functional change in this stage is incipient deficits in basic activities of daily life. This is manifest in a decrement in the ability to choose proper clothing to wear for the weather conditions and/or for the daily circumstances (occasions). Some patients begin to wear the same clothing day after day unless reminded to change. The spouse or other caregiver begins to counsel regarding the choice of clothing (Figure 5). The mean duration of this stage is 1.5 years.

Stage 6: Moderately severe Alzheimer’s disease
At this stage, the ability to perform basic activities of daily life becomes compromised. Functionally, five successive substages are identifiable. Initially, in stage 6a, patients, in addition to having lost the ability to choose their clothing without assistance, begin to require assistance in putting on their clothing properly. Unless supervised, patients may put their clothing on backward, they may have difficulty putting their arm in the correct sleeve, or they may dress themselves in the wrong sequence.

In the stage of moderately severe Alzheimer’s disease, the cognitive deficits are of sufficient magnitude as to interfere with the ability to carry out basic activities of daily life. Generally, the earliest such deficit noted in this stage is decreased ability to put on clothing correctly without assistance. The total duration of the stage of moderately severe AD (stage 6a through 6e) is approximately 2.5 years.

For example, patients may put their street clothes on over their night clothes. At approximately the same point in the evolution of AD, but generally just a little later in the temporal sequence, patients lose the ability to bathe independently without assistance (stage 6b). Characteristically, the earliest and most common deficit in bathing is difficulty adjusting the temperature of the bath water. Initially, once the spouse adjusts the temperature of the bath water, the patient can still potentially otherwise bathe independently. Subsequently, as this stage evolves, additional deficits in bathing independently as well as in dressing independently occur. In this 6b substage, patients generally develop deficits in other modalities of daily hygiene such as properly brushing their teeth independently.

Requires assistance adjusting the temperature of the bath water. At approximately the same time as Alzheimer’s patients begin to lose the ability to put on their clothing properly without assistance, but generally just a little bit later in the disease course, patients begin to require assistance in handling the mechanics of bathing (Figure 7). Difficulty adjusting the temperature of the bath water is the classical earliest deficit in bathing capacity in Alzheimer’s disease.

Stages 6c, 6d, 6e
With the further evolution of AD, patients lose the ability to manage independently the mechanics of toileting correctly (stage 6c). Unless supervised, patients may place the toilet tissue in the wrong place. Many patients will forget to flush the toilet properly. As the disease evolves in this stage, patients subsequently become incontinent. Generally, urinary incontinence occurs first (stage 6d), then fecal incontinence occurs (stage 6e). The incontinence can be treated, or even initially prevented entirely in many cases, by frequent toileting. Subsequently, strategies for managing incontinence, including appropriate bedding, absorbent undergarments, etc., become necessary.

Requires assistance with cleanliness in toileting (Figure 8). After Alzheimer’s patients lose the ability to dress and bathe without assistance, they lose the ability to independently maintain cleanliness in toileting.

Requires assistance to maintain continence (Figure 9). After Alzheimer’s patients lose the ability to dress, bathe and toilet without assistance, they develop incontinence. Generally, urinary incontinence precedes fecal incontinence. Strategies to prevent episodes of incontinence include taking the patient to the restroom and supervision of toileting.

In this sixth stage cognitive deficits are generally so severe that persons will display little or no knowledge when queried regarding such major aspects of their current life circumstances as their current address or the weather conditions of the day.

In this stage the patient’s cognitive deficits are generally of such magnitude that the patient may at times confuse their wife with their mother or otherwise misidentify or be uncertain of the identity of close family members . At the end of this stage, speech ability overtly breaks down.

Recall of current events is generally deficient to the extent that the patient cannot name the current national head of state or other, similarly prominent newsworthy figures. Persons at this sixth stage will most often not be able to recall the names of any of the schools which they attended. They may, or may not, recall such basic life events as the names of their parents, their former occupation and the country in which they were born. They still have some knowledge of their own names; however, patients in this stage begin to confuse their spouse with their deceased parent and otherwise mistake the identity of persons, even close family members, in their own environment. Calculation ability is frequently so severely compromised at this stage that even well-educated patients had difficulty counting backward consecutively from 10 by 1s.

Emotional changes generally become most overt and disturbing in this sixth stage of AD. Although these emotional changes may, in part, have a neurochemical basis, they are also clearly related to the patient’s psychological reaction to their circumstances. For example, because of their cognitive deficits, patients can no longer channel their energies into productive activities. Consequently, unless appropriate direction is provided, patients begin to fidget, to pace, to move objects around and place items where they may not belong, or to manifest other forms of purposeless or inappropriate activities. Because of the patient’s fear, frustration and shame regarding their circumstances, as well as other factors, patients frequently develop verbal outbursts, and threatening, or even violent, behavior may occur. Because patients can no longer survive independently, they commonly develop a fear of being left alone. Treatment of these and other behavioral and psychological symptoms which occur at this stage, as well as at other stages of AD, involves counseling regarding appropriate activities and the psychological impact of the illness upon the patient, as well as pharmacological interventions.

The mean duration of this sixth stage of AD is approximately 2.3 years. As this stage comes to an end, the patient, who is doubly incontinent and needs assistance with dressing and bathing, begins to manifest overt breakdown in the ability to articulate speech. Stuttering (verbigeration), neologisms, and/or an increased paucity of speech, become manifest.

Stage 7: Severe Alzheimer’s disease
At this stage, AD patients require continuous assistance with basic activities of daily life for survival. Six consecutive functional substages can be identified over the course of this final seventh stage. Early in this stage, speech has become so circumscribed, as to be limited to approximately a half dozen intelligible words or fewer in the course of an intensive contact and attempt at an interview with numerous queries (stage 7a). As this stage progresses, speech becomes even more limited to, at most, a single intelligible word (stage 7b). Once speech is lost, the ability to ambulate independently (without assistance), is invariably lost (stage 7e, Figure 11). However, ambulatory ability is readily compromised at the end of the sixth stage and in the early portion of the seventh stage by concomitant physical disability, poor care, medication side-effects or other factors. Conversely, superb care provided in the early seventh stage, and particularly in stage 7b, can postpone the onset of loss of ambulation, potentially for many years. However, under ordinary circumstances, stage 7a has a mean duration of approximately 1 year, and stage 7b has a mean duration of approximately 1.5 years.

Early in the course of this final stage of AD speech ability is limited to only a few words. Later, all intelligible speech is essentially lost, with speech limited to at most, a single intelligible word. Subsequently, ambulatory ability is lost and the patient requires assistance in walking (Figure 11). Each substage of this final seventh stage lasts an average of 1-1.5 years.

In patients who remain alive, stage 7c lasts approximately 1 year, after which patients lose the ability not only to ambulate independently, but also to sit up independently (stage 7d), At this point in the evolution of AD, patients will fall over when seated unless there are arm rests to hold the patient up in the chair (Figure 12).

This 7d substage lasts approximately 1 year. Patients who survive subsequently lose the ability to smile (stage 7e). At this substage only grimacing facial movements are observed in place of smiles, This 7e substage lasts a mean of approximately 1.5 years. It is followed in survivors, by a final 7f substage, in which AD patients additionally lose the ability to hold up their head independently.

In the latter portion of the final stage of AD, patients become immobile co the extent that they require support to sit up without falling. With the advance of this stage, patients lose the ability to smile and, ultimately, to hold up their head without assistance, unless their neck becomes contracted and immobile. Patients can survive in this final 7f substage indefinitely; however, most patients succumb during the course of stage 7.

With appropriate care and life support, patients can survive in this final substage of AD for a period of years.

With the advent of the seventh stage of AD, certain physical and neurological changes become increasingly evident. One of these changes is physical rigidity. Evident rigidity upon examination of the passive range of motion of major joints, such as the elbow, is present in the great majority of patients, throughout the course of the seventh stage.

In the final stages of AD patients manifest increasing rigidity. Rigidity is evident to the examiner in the stage 7 patient upon passive range of motion of major joints such as the elbow.

In many patients, this rigidity appears to be a precursor to the appearance of overt physical deformities in the form of contractures. Contractures are irreversible deformities which prevent the passive or active range of motion of joints (Figure 14). In the early seventh stage (7a and 7b), approximately 40% of AD patients manifest these deformities. Later in the seventh stage, in immobile patients (from stage 7d to 7f), nearly all AD patients manifest contractures in multiple extremities and joints.

Contractures of the elbow, wrists and fingers. Development of joint deformities known as contractures is an increasing problem in the stage 7 Alzheimer’s disease. A contracture is a joint deformity which makes full range of movement of a joint impossible without producing severe pain. Approximately 40% of patients in stage 7a and 7b manifest these deformities to the extent that they cannot move a major joint more than half way. In the immobile Alzheimer’s patient (stages 7d to 7f). Approximately 95% of patients manifest these deformities which are usually present in many joints.

Neurological reflex changes also become evident in the stage 7 AD patient. Particularly notable is the emergence of so-called ‘infantile’, ‘primitive’ or ‘developmental’ reflexes which are present in the infant but which disappear in the toddler. These reflexes, including the grasp reflex, sucking reflex (Figure 15), and the Babinski plantar extensor reflex (Figure 16), generally begin to re-emerge in the latter part of the sixth stage and are usually present in the stage 7 AD patient. Because of the much greater physical size and strength of the AD patient in comparison with an infant, these reflexes can be very strong and can impact both positively and negatively on the care provided to the AD patient”. AD patients commonly die during the course of the seventh stage. The mean point of demise is when patients lose the ability to ambulate and to sit up independently (stages 7c and 7d).

Sucking reflex . ‘Primitive’ reflexes, also known as ‘infantile’ reflexes or ‘developmental’ reflexes, such as the sucking reflex, are evident in the stage 7 Alzheimer’s patient.

Babinski or plantar extensor reflex. Another infantile reflex seen in the stage 7 Alzheimer’s patient is the Babinski reflex. This abnormal response to stimulation of the sole of the foot is marked by dorsiflexion of the great toe and fanning of the other digits of the foot.

The most frequent proximate cause of death is pneumonia. Aspiration is one common cause of terminal pneumonia. Another common cause of demise in AD is infected decubital ulcerations. AD patients in the seventh stage appear to be more vulnerable to all of the common causes of mortality in the elderly including stroke, heart disease and cancer. Some patients in this final stage appear to succumb to no identifiable condition other than AD.

Hajat di hati nak buatkan short notes~~ tp it's not finish yet..once completed..i'll attach it then! =))..tp kalau sesiapa rajin nak tolong buatkan.....you are please to do so!!

Ni la note yang x siap2 tuh...konon nak masukkan sekali dengan pharmacological management..tp x masuk2 pon........~ haisyyyy~sesungguhnya manusia itu dalam kerugiannnnn.........

Saturday, June 25, 2011

ni'matnya cinta itu.....

Macam POYO je topic ini....huhuhuh...

Ujian Allah memang macam-macam...kadang-kadang kita sendiri pon tak sedar yang sesungguh nya kita sedang diuji...tapi whatever it takes...InsyaALLAH we can handle it! Believe it.....as Allah said...

"Allah tidak memberati seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya. Ia mendapat pahala kebaikan yang di usahakannya, dan ia juga menanggung dosa kejahatan yang diusahakannya. (Mereka berdoa dan berkata): "Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau mengirakan kami salah jika kami lupa atau kami tersalah. Wahai Tuhan kami! janganlah Engkau bebankan kepada kami bebanan yang berat sebagaimana yang telah Engkau bebankan kepada orang-orang yang terdahulu daripada kami. Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang kami tidak terdaya memikulnya. Dan maafkanlah kesalahan kami, dan berilah rahmat kepada kami, dan beri Penolong kami oleh itu, tolonglah kami untuk mencapai kemenangan terhadap kaum-kaum yang kafir".
Al-BAqarah : 283

Dulu, once apon a time.....it's normal for a teen to be jelous when her friend received a goodnight msg from a guy..every night yee....bukan nak kata that's so impossible for us to have such msg from a guy.. we chose that way kan?? kan?? huhuhuh... nak menang jugak....huhuhuh

Ye laa.. isn't it better to have many admirers rather than a special boyfriend...wawawawawaw~ kalau da ada special boyfriend mesti jatuh saham nanti....sape ntah ajar camnehhh.....=p Along yang ajar....

Ujian juga..bila ada je lelaki yang mengetuk pintu hati ini...tapi bukan pada masa yang sesuai..."masa yang sesuai"?? it's hard to define..."Masa itu akan tiba..dan tiba-tiba itu....adalah pada masa itu.."Sendiri tak dapat define.....aduyai~

Bukan nak kata....kalau dapat msg goodnight everynight tuh totally salah!Kalau pukul 4.30 pg...dpt goodmorning msg plaks....disusuli dengan "let's tahajjud" kee...kagum tak???Saya sangat kagum untuk mereka yang boleh mengawal diri masing-masing dan berjaya memperbaiki diri tatkala dalam sesuatu hubungan yang masih belum halal..dalam erti kata lain...nikah....susah nak jumpa......bg sesiapa yang dapat buat....Congratulationss!!!

Oleh kerana itu, ALLAH dah pesan...

“Janganlah kamu menghampiri zina sesungguhnya zina itu amat keji dan jalan yang sesat,”

Al-Isra' :32

Segan je rasa bila teringat perangai-perangai kejiku....dikala bujang....Pergi perpustakaan nak cuci mata...cari katalisator kononnya...huhuhuhu~ Astaghfirullah....tapi.. haisyyyyyyy~ itulah nipisnya iman kita.....perkara-perkara macam neh dah dianggap sebagai part of life....akhir zaman..

hmmm.................banyak lagi.........................

Alhamdulillah masih punya peluang untuk rasa segan!!!!!!

Apa yang sebenarnya nak sampaikan di sini??

0oohhh.....dah kawen rupenyeee.......

Nak cerita....lainnya rasa bila kali pertama menyalami lelaki....lelaki yang halal yee....apatah lagi bila di cium! Selama ni ayah je yang boleh cium...sekarang da ada lelaki lain......

terima kasih =)))

Semoga cinta ini kekal sampai ke syurga.....

"Mungkin inilah ni'mat untuk mereka yang selama ini menjaga kehormatan diri. Secara terhormatnya kita dibenarkan buat apa saja" (kata-kata manusia yang normal) Indahnya Islam...and HE knows BEST!! Allahuakbar!!

Hanya mampu tersenyum.....tak tahu nak kata apa lagi....berbaloi-baloi wokehh hasil dari kesabaran dan ketatasusilaan itu.... menjaga diri dari kemaksiatan... tp bohonglah tak ade maksiat langsung!! saya hanyalah manusia biasa bukannya malaikat~~huhuhu

"Cinta abang pada sayang adalah cinta yang ke-4, lepas ALLAH, RASUL dan ma.....Cinta sayang pada abang mesti yang ke-3, lepas ALLAH, RASUL.. mesti abang.."

terkedu......senyum je mampu.......benar sgttlahhh.....

Thanks for the reminder......cinta ALLAH dulu...kemudian RASUL......baru ABANG......malu je dengan ALLAH bila rindu suami lbey2 plaks...........haisy.......

Alhamdulillah masih punya rasa MALU itu.......dan ada insan yang sentiasa mengingatkan......
terima kasih........

Thursday, May 5, 2011

Buat kakakku 'Atikah yang bakal mendirikan bunglow lift!

Buat kakakku ‘Atikah.

As-salam)))


Oleh kerana munze x dapat bersama-sama dan membantu dalam penyediaan majlis pernikahan dan walimah kau. Ni je lah yang mampu munze buat untuk kau))


Kakakku ‘Atikah,

“orang kampong” itulah panggilan yang aku berikan. Kadang-kadang telakar jugak aku memikirkannya)) Cara dia berpakaian, cara dia pilih barang-barang semuanya macam “kampong!!”. Bukan munze saje memberi gelaran tersebut, tapi memang pelik “style” dia nie. Kadang-kadang aku pernah rasa malu untuk berjalan bersama-sama dia))) macam jalan dengan erm.. erm.. cmne erk? Haha~


Kakakku ‘Atikah,

“bibik” gelaran kedua)) rajin sangat mengemas! sapu sampah di depan rumah, basuh lantai luar rumah kalau ade taik kucing, basuh kereta, kemas bilik, kemas rumah, dan macam2 lagi la yang bibik buat!!))


Kakakku ‘Atikah,

“pembuang barang” gelaran ketiga untuk dia. Semua barang akan di buang kalau dia rase menyemak di rumah kami. Kalau tetibe barang antara kami sekeluarga tidak dapat jumpa, dialah orang pertama akan dicari!! Haha~ kadang-kadang chumel memikirkanye,tapi sakit kalau betul barang itu hilang akibat si die nie buang!


Kakakku ‘Atikah,

“ATM” antara ATM machine di rumah untukku))) dia ni tak gemar akan shopping. Tapi kalau ade benda dia minat, memang itulah dia minat sampai dia beli walaupun barang tersebut macam bundle puye barang aje.


Kakakku ‘Atikah,

“Pharmacist dan penyimpan rahsia yang berajaya” . kalu tentang ubat.. Tanya je lah die.. insyaALLAH memang confirm dia dapat jawab.. tapi jangan sesekali tanya tentaang sakit perut ataupun cirit birit, nanti jawapan yang diberikan confirm2 sakit ati! PIL CHI KIT TECK AUN~itulah jawapannye!!!! Hahaha~ rahsie pula~ memang antara yang terbaek untuk di sharekan))) raseye lah~ ))


Walaubagaimanapun,

Semua ni baruku sedar semua kebaikkan yang ada pada kakakku ini.


Dan janganlah mereka menampakkan perhiasannya, kecuali yang (biasa) nampak darinya.” [TMQ An-Nur (24):31].


Dari maksud potongan ayat quran di atas, gelaran “kampong??” yang diberikan olehku padanya tidak menampakkan 1 pun kesalahan yang dia lakukan. Malah selama aku bersama kakakku ini, tak pernah aku lihat dia berhias melebih2 sampai menarik perhatian orang lain ketika kami berjalan bersama apatah lagi mendedahkan auratnya??. Setakat kemas dan bersih itulah dia. Memang inilah yang ditekankan dalam ayat ini. So aku memang out untuk berbahas dengan dia dalam bab ini))


Tentang “bibik”?? pengemas? Bersih? Memang itulah kerjanyakan? Bagaimana pula dengan ayat di bawah? "Bersih" adalah sifat yang sangat disukai oleh Allah SWT. ".... Dan Allah menyukai orang-orang yang "bersih". (Al-Qur'an Surat At Taubah Ayat 108).


Nak buat cmne lagi? Memang sifat terpuji kut sifat bersih nie???!!!!! Huu~ aku kalah lagi((((((((


Buang barang @ letak barang di luar rumah supaya orang ambil??? Haa!!! Mungkin ini aku dapat lawan dia!!!!!


''Engkau tak akan mendapatkan kebaikan apa pun hingga kalian menyedekahkan sebagian harta yang paling kalian cintai. Ketahuilah, apa pun yang kalian infakkan, Allah pasti mengetahuinya.'' (Ali 'Imran: 92).

Adekah ini niatye?? Haha~ ALLAH je yang tahu))) tapi kalau betullah ini niat dia~ memang aku angkat kedua tanganku! Surrender aku dibuatye~!


Haa~ tentang ATM dan penyimpan rahsie yang berjaye~ aku amat salute sama kakakku atikah ini~ bukan yang laen tu tak boleh percaye or pape.. Tapi kali nak tulis tentang dia.. so.. puji je la dia nie)) hahaha)))) yang laen tunggu turn erk))))


Aku gemar akan cara kakakku yang ini bercinta)) susah sama sekali melihat die bergayut dengan mana2 lelaki~ ataupun cube mendampingi mana2 laki untuk menarik perhatian mereka?? Tup.. tup.. dapat si saudara taufik nie.. wic I neve heard sepanjang hidup munze sampailah satu ari kak tikah tanya aku untuk pendapat)).. alhamduliLLAH dari gaye bakal abang ipar aku yang kali ini memang ade care suami dan ayah yang soleh n cool~ jadi imam kut mase datang merisik dulu)))) hahaha~ tapi insyaALLAH walau apapun terjadi antara kak tkah n abg taufik.. munze akan sentiase susun sepuluh jari ini untuk berdoa kebahagian kalian dan dijauhi ujian yang hot2))~


Buat kak tkah.. semoga menjadi isteri yang solehah.. taat pada suami..))) yang laen.. kak tkah lbeyh tau kut))))) tapi nak share hadith ni untuk kak tkah))) semoga kak tkah dapat jadi yang terbaik sehingga ke tahap nie)))))


Rasulullah SAW dalam hadisnya bermaksud, "Sebaik-baik wanita itu ialah apabila kamu memandangnya kamu akan senang hati (gembira), apabila kamu perintah, ia patuh kepadamu, apabila kamu pergi, ia akan menjaga dirinya dan menjaga hartamu."


Dan buat bakal abg iparku taufik~))) munze pasti ilmu abang taufik jauh lbeyh tinggi dari munze.. tapi nak share la jugak~))


Rasulullah SAW dalam hadisnya bermaksud, "Takutlah kepada Allah, di dalam memimpin isteri-isterimu, kerana sesungguhnya mereka adalah amanah yang ada disampingmu, barangsiapa tidak memerintahkan agar isterinya mengerjakan solat, dan mengerjakan agama kepadanya, maka ia telah berkianat kepada Allah dan Rasul-Nya


Menarikkan??? Nk share gak yg nie!!!!

Dalam sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Bukhari, Aisyah pernah ditanya apa yang dilakukan oleh Rasullulah SAW dalam rumahtangganya? Jawab Aisyah: Nabi SAW biasa membantu kepentingan keluarganya. Menyapu rumah, menjahit baju yang koyak, memperbaiki sepatu dan memerah susu kambing. Bila tiba waktu solat tiba baru baginda berhenti, kemudian menunaikan solat."


Haaa~ bukan perempuan aje tau buat kerja rumah))))) dan akhir buat abang taufik~


Rasulullah SAW dalam hadisnya bermaksud, "Perbaikilah wanita, kerana sesungguhnya wanita itu diciptakan dari tulang rusuk. Paling bengkoknya tulang rusuk itu adalah di bahagian atasnya. Jika meluruskannya terlalu keras., maka ia akan pecah. Dan jika dibiarkan, maka ia akan tetap bengkok. Maka perbaikilah wanita itu dengan cara yang baik.

Kalau ade yang kekurangan terhadap kakakku ini~ perbaiki lah dengan care yang lembut~ jangan garang2))) nanti patah!!! Heee~~~


Dan si sini~ ingin munze meminta maaf kerana tak dapat bersama kalian dalam majlis ni(((( semoga rumah tangga korang didirikan curahan hujan ribut ni’matye islam)))


Sahabat2 seislam munze selalu katekan))) islam datang dengan asing.. dan pergi dengan asing juga))) sesungguhye beruntunglah sesiapa yang asing itu))))


Last but not least))))))


Semoga Allah memberkati kamu dan melimpahkan berkat kepada kamu dan menghimpunkan kedua kamu di dalam kebaikkan

maksud dalam satu doa untuk pasangan mempelai))))))


waLLAHualam)))..

proud to be part of Zahir and Robiah family)))) ALLAHuakbar!

dari adikmu: MUNDZIR


Dipetik dr NOTES MUNDZIR ZAHIR........

Wednesday, May 4, 2011

muahhhaahhaaahhaa~

Nape tajuk entri kali ini macam itu??

ntah...sebab tak tahu apa perasaan sebenarnya........Kalau ikutkan...tinggal 16 hari jee....Siyess?? macam merepekss pon ada.......

Pernah dahulu kala..
"Hmm...nanti kawen, kne make sure duduk kat area KL atau Selangor juga! Tak kira!"

Pernah juga terlintas....
"Nak suami yang ada kampunglah..nnt ada peluang nak balik kampung time raya"

Pernah suatu hari.....
"Mak, nak suami cam ............(biarlah rahsia) .....cam best jee. Baik, handsome, hormat orang tua, tak smoking..."

Kalau bincang dengan kawan-kawan....
"Aku nak suami kaya..nnt tak yah keje!" wawawawawawa~

Teringat pula...
"Aku target kawen 23 tahun" tapi tak jadi....

huhuhuhuh~ bila fikir balik..........betul..jodoh maut, ALLAH yang tentukan.........

Alhamdulillah...for this chance......=)))

"Jadi perempuan ni senang nak masuk syurga..Ikut je suami, selagi mana dia tak melanggari perintah ALLAH.." Pesan mak...

Semoga dimudahkan segalanya.....Sesungguhnya, ALLAH akan uji kita dengan apa yang kita mampu...so 'Atikah....Bismillahitawakkaltu'alallah..lahaulawalakuwwataillabillahil'aliyyul'azim........

Tuesday, May 3, 2011

MUST know...

.As world is getting more unsafe nowadays.....here are some tips for us....Don't let us fool by others!

How to detect a HIDDEN CAMERA in trial rooms.........

In front of the trial room take your mobile and make sure that mobile
can make calls.......Then enter into the trial room, take your mobile and make a call.....
If u can't make a call......!! !!
There is a hidden camera.......

This is due to the interference of fibre optic cable during the signal
transfer.... ..
Please forward this to your friends to educate this issue to the
public......
To prevent our innocent ladies from HIDDEN CAMERA...... ......


Pinhole Cameras in Changing Rooms of Big Bazaar, Shoppers Stop?

A few days ago, I received this text message:
Please don't use Trial room of BIG BAZAAR there are pinhole cameras to make
MMS of young girls.

**HOW TO DETECT A 2-WAY MIRROR?

When we visit toilets, bathrooms, hotel rooms, changing rooms, etc., How
many of you know for sure that the seemingly ordinary mirror hanging on the
wall is a real mirror, or actually a 2-way mirror I.e., they can see you,
but you can't see them. There have been many cases of people installing
2-way mirrors in female changing rooms or bathroom or bedrooms.

It is very difficult to positively identify the surface by just looking at
it. So, how do we determine with any amount of certainty what type of

Mirror we are looking at?

CONDUCT THIS SIMPLE TEST:

Place the tip of your fingernail against the reflective surface and if
there is a GAP between your fingernail and the image of the nail, then it is a
GENUINE mirror.

However, if your fingernail DIRECTLY TOUCHES the image of your nail, then
BEWARE, IT IS A 2-WAY MIRROR! (There may be someone seeing you from the
other side). So remember, every time you see a mirror, do the "fingernail
test." It doesn't cost you anything. It is simple to do.

This is a really good thing to do. The reason there is a gap on a real
mirror, is because the silver is on the back of the mirror UNDER the glass.
Whereas with a two-way mirror, the silver is on the surface. Keep it in
mind! Make sure and check every time you enter in hotel rooms.

These sound scarrrryyyy ......

Saturday, April 9, 2011

Kecil saja. Tapi sangat berpengaruh.

Dah pukul 5! Maka bergegaslah sekelian manusia di CDR pharmacy mengendong beg masing-masing untuk segera sampai ke rumah.

=D the best thing at CDR......

But everything went wrong.....Kita hanya merancang, Allah yang menentukan......hmm....bajet cam nak sampai rumah sebelum 6 petang...Ujian....Kereta kancil comel itu demamm......Sian!! Temperature naik sampai ke paras yang dah tak boleh naik dah!

Panic...Terus sahaja aku membelok ke kiri. Masuk ke Masjid itu......

"Mak, temperature naik sangatttt!! Tkah stop kat masjid neh...Takutlaa nak drive. Tak bukak aircond p0n. Tkah nak pegi anta bengkel troslah lepas neh. Bley mak?"

"Tak payah lah k0t. Drive slowly. Takut kne tipu ngan tauke kat situ tuh. Jap,jap, meh mak tanya ayah"

Sementelah solat Asar....

"Tkah, dah tgk air? Try isi dalam radiator tuh..Cek ada bocor tak?" Ayah memberi arahan. Ikut jelaa. Nasib baik ada botol dalam kereta....

"Aaahhhlaaaa..bocor lah ayah" terus aku melaporkan.

Bersegeralah aku membawa kancil yang demam itu ke bengkel....

Manalah tak demam.....................................

Haaa...ini adalah 'water pumping pipe' ye....Ia berfungsi sebagai saluran yang membawa semula air dari enjin kereta ke radiator. Boleh dianalogikan sebagai arteri pulmonari, yang membawa darah deoxygenated kembali ke jantung. Pentingkan?

Kecil je lubang ni......Namun, gara-gara lubang itulah yang membuatkan kancilku demam!! Kebocoran.......

Kagum...Kereta pun macam badan kita juga..Kalau tak dijaga dengan baik ataupun akan tiba satu masa yang tidak diduga ia boleh memudharatkan.

Kalaulah tiba-tiba salur darah kita pecah (hemorrhage), banyak kebarangkalian akan berlaku. Paling mudah, bengkak.....Dalam kes keretaku ini, pendarahan yang melampau-lampau lah..Orang itu akan mengalami hypovolemic shock..........memang collapse.......

Kesimpulannya, jangan ambil mudah dengan kereta........Ia perlu dijaga macam kita jaga badan kita...=)

Tuesday, April 5, 2011

i'm S.W.E.A.T inggggg!

"Ayyyyaaahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh!!!!!!!!!!!!!!"

Kalau boleh nak je menjerit.Nasib baik jam dah menunjukkan jam 00:00 dan yang pentingnya aku dapat mengawal diri. Haisyyyy......Bengangggggg!

"Ayah esok nak bawa iron ke?" tanyaku. Sejak jam 8.30 malam lagi aku dan mak sibuk mengemas barang-barang ayah yang melambak itu. Hehh?? Cam tak ikhlas kan?? wawawawaw~ Ikhlas jee...=D i'm d contributing factor!

"Aah..tolong...Philips tak mau kenwood" jawab ayah...

Wokeh..aku akur...

"Haa...seb baek ingat. Kamera biru skalik ye. Charger jangan lupa!" ayah terus memberi arahan..

wokeh lagi...

"Kauthar, mana Sony?? asal tak de nehh?" aku sekadar berbisik. Risau! Dah lah cuaca kian panas sekarang. Nak kena cari barang pulak! selalu macam neh, bila masa diperlukan mesti tak de! Bila tak nak ada sokmo! Lantas, terus ku menghidupkan aircond. Macam-macam ayat dah dibaca.

GAGAL...Habisla kalau macam neh!!

"Call Mayyah la" aku memberi cadangan.

"Cuba cari kat rak kasut tuh. Mayyah rasa kat situ. Matila wehhh kalau tak jumpa" sungguh tidak membantu jawapan itu! =(

Kami hampir putus asa. "bagi tahu je lah ayah kak Tkah.."

"hmmmm..... rituh akak ingat nak sorokkan dari Umar main, akak de sorokkan. Tapi skang tak ingat langsung!!!" Arrrrggghhhhhhhhh!!!

Terpaksa kami libatkan mak......yelah dah pukul berapa dah neh......

Bukan sebab takut pada ayah........Nape yee??

Malu laaaa!!! DISORGANIZED!!!! ~wawawawawaaa~ ego kan?? mungkin perlu mengaplikasikan 5S di rumah ini. Perlu ada buku rekod keluar masuk barangan-barangan elektronik ini.....Aduyai~ Mayyah selaku penjaga khas pula tak de......kecewa........

"Eip korang kata nak charge kamera neh?? Tak charge pon lagi neh??" dihulurnya kamera SONY itu kepada aku.........................................................................................................................................................................................

Tergamam~ Mak dah tergolek-golek gelak kat bilik!!! haisyyyy~

Gerrrrrammmmmmmmmm kan? kan? kan?

P/S: Lain kali jangan nak buang masa cari. Tanya je teruss!! Da berpeluh-peluh dah nehhh~

Aku,Kauthar, mak, ayah gelak guling-gulinggg~ wawawawawawawa

Thursday, March 31, 2011

tambah lagi...


Fail to plan = Plan to fail

Dush!! terasa tak? so......PLAN la!!
Tapi kalau macam ni......

30/3/2011

7.30 : Basuh kereta
8.00 : Buat puff
9.00 : Proposal research
11.00 : Edit Report Hemato
12.00 : Siap nak pegi kerja..........

Kat hospital.....

Make sure settle these:
1) send the latest KPK application
2) contact Pn Azwana BPFK : carmustine
3) Slide show for teknikal meeting

Tapi satu pun tak dapat buat............haisy...........BENCI!!!!

Demi masa. Sesungguhnya manusia itu benar-benar dalam kerugian. Kecuali orang-orang yang beriman dan mengerjakan amal soleh dan nasihat menasihati atas kebenaran dan nasihat menasihati atas kesabaran.”

hmm...Sumpah ALLAH, demi MASA!! dahsyat kan?? Masa adalah MODAL utama kita di dunia ini. Betul tak?? Kumpullah duit melambak mana pun..Kalau tak ada masa?? Memang tak dapat....Masa pun tak boleh nak dapat balik kalau dah terlepas..Kalau duit?? Boleh nak kejar balik.....

Semoga kita terpelihara. Masukkanlah aku ke dalam golongan2 yang UNTUNG itu...
1) BERIMAN
2) BERAMAL SOLEH
3) BERPESAN-PESAN PADA KEBENARAN
4) BERPESAN-PESAN PADA KESABARAN

InsyaALLAH....

Tuesday, March 29, 2011

Apa nak jadi....

Tak tahu nak cakap macamana sekarang. Geram ke? Marah ke? Sedih ke? hmm...........Tapi lepas berfikir panjang....."Allah knows BEST! Of course we can do it!!" =D

Sayu rasa hati bila mendengar Tuan Guru yang dikasihi membaca doa setelah habis majlis malam semalam....Penuh jugalah Stadium..Kalau ikut perkiraan, stadium itu mampu memuatkan 15000 orang..maknanya, adala paling kurang 12000.......Bersorak dalam hati bila tengok 'crowd' yang semacam itu. Yeay!!!

"Bolehkah aku menghukum pasangan yang ku lihat berzina itu?" tanya Saidina 'Umar Al-Khattab.

"Wahai Amirul Mukminin, selagi mana engkau tidak dapat megumpul 4 orang saksi, engkau tidak boleh menghukum mereka. Malahan engkaulah yang akan dihukum dengan 80 sebatan atas tuduhan itu" jawab Saidina Ali karamallahuwajhah....

cerita selingan Tuan Guru Hj Hadi..............itu Saidina 'Umar.....salah seorang khulafa Ar-rasyidin...........kita?? Bukannya nampak 'live' pon! Recording je.....yang memang tak tahu siapa gerangan si pelaku. Sedih sangat, bila berita ini digemparkan. Kalau la saya anak Si dalang itu, MALUNYEEEEEEE!!!!

Ya Allah...ku tahu sesungguhnya rencana-MU yang terbaik!!!!

Lagi sedih bila polis pula membela............OBVIOUS sangattttttt!! ini memang tidak adil!!!

Hmm....tapi masih ramai yang memang tak sedar betapa dahsyatnya keadaan hari ini..Mungkin sebab umat akhir zaman..lupa akan akhirat..Semoga aku kekal dalam iman yang dapat mengawal akal ku agar ia sentiasa sihat...

Yang pentingnya, aku dah sedar yang aku punya peranan.........................................

Monday, February 28, 2011

kesiannye....=(

Rasanya kalaulah kakiku ini boleh berkata-kata.......

"Penatnyeeee bekerja weekend ini!!"

Kesiannyee kakiku....pagi-pagi lagi..dah kne bersukan....huhuhu sukan lah sangat...=p Bowling tournament at Ampang Point....."Hebat gaks tangan dan kakiku ini!" =)

Terus ke tempat seterusnye.....Jalan TAR --> KLCC --> IKEA--> jalan dan jalan lagi.....sampai ke malam.......mission?? NOT ACCOMPLISH!! "takpe...esok saya boleh jalan lagi" kakiku rela...=)

Ahad pagi....
jauh perjalanan luas pandangan........sampai malam jugeeee~Alhamdulillah....semua dah ada!!

Terima kasih kakiku!! =D

Sorry kaki....mesti kamu penat....kejap lagi kne jalan lagi..ward round time! huhhhhh~ it's clinical again.....

Sepatutnya kaki kena rehat-rehat je weekend ini....otak yang perlu berkerja lebih!! Preparation for HEMATO........

AML, ALL, ape lagi? RCHOP, ICE, RICE............tapi satu pun tak sempat.......Semoga hari ini rahmatMu melimpah ruah......

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails